Дискриминацията спрямо възрастта на работното място не бива да бъде толерирана. Поради това в САЩ, например, е забранено да се пускат обяви с конкретно посочване на възрастта на търсените кандидати.

Въпреки това работодателите винаги имат свои предпочитания към служители. Това, че не могат да го декларират, е друг въпрос.

Ако планирате да търсите нова работа, съветваме ви да оптимизирате своето CV. Важно е да покажете, че независимо от възрастта си, вие сте достоен кандидат. Познавате професионалната игра.

Ето няколко трика, които да приложите в действие.

1. Разчистете резюмето и създайте ново

Кога за последно обновихте информацията в своето CV? А в какъв формат е то? Зачертайте всичко и почнете отначало.

Според TIME CV-то трябва да показва баланс между текста и визуалните елементи. Изберете шрифт, който да отразява вашата личност.

Освен това имайте предвид, че интервюиращият отделя средно по три минути, преди да реши дали да бъдете в списъка с възможните кандидати.

2. Фокусирайте се върху качеството, а не върху количеството

Когато сте млади, вероятно сте се чудели как да натрупате повече опит и това да си личи в CV-о ви. С времето професионалният опит вече е налице. Той обаче може да се превърне в тежест, когато не е подобаващо представен.

Класифицирайте и групирайте. Създайте наистина структуриран вид, който да покаже, че умеете да представяте себе си по-най-добрия начин.

3. Разчистете акаунтите си в социалната мрежа

Вероятно от време на време публикувате постове или снимки. Проверете какви са настройките, елиминирайте всички данни, които биха могли да повлияят негативно при един процес на наемане на нови служители.

4. Поддържайте социални контакти

Да търсите физически и онлайн нова работа е добър начин да откриете какви възможности стоят пред вас. Присъединете се в групи по интереси и професионално развитие.


По този начин ще бъдете в контакт с хората, които познавате и които биха могли да ви помогнат с работно предложение или препоръка.

Източник: Profit.bg.