Медицинският специалист и изследовател Валерий Новоселов взриви медийното пространство с изявлението си за истинската причина за смъртта на Владимир Ленин. Лекарят, след като се запознал със заключението на лекуващите лекари, твърди, че причината за смъртта на лидера на революцията е мозъчен кръвоизлив поради невросифилис. 

Валерий Новоселов имал възможността да се запознае с дневника на лекарите, отговорни за лечението на Владимир Ленин. В доклада, подписан от 10 от 11-те лекари, се говори за разкъсване на кръвоносен съд в мозъка, довело до смъртта на руски революционер.

Личният лекар на държавника Фьодор Гетие, обаче, отказал да подпише това заключение. Той смята, че причината за кръвоизлива е прогресирането на невросифилис, а не артериосклероза. За да идентифицира бледата спирохета, причинителят на сифилиса, на Ленин му направили реакцията на Васерман, а лечението включвало лекарства, използвани при това заболяване.

Руският специалист Новоселов споделя гледната точка на Гетие и смята, че смъртта на Ленин е следствие от развитието на невросифилис. Лекарят отбелязва, че кръвоносните съдове на съветския лидер приличат на връзки, което е характерен симптом на това заболяване. Според него Ленин се е заразил с невросифилис в "самарския период" - от 1889 до 1893 г. Заразяването може да стане не само по полов път, но и чрез битови контакти. По това време в Самара имало много улични деца, страдащи от това заболяване, които искаха пари от минувачите по улиците и в случай на отказ ги хапели, като по този начин ги заразявали.

Това твърдение на Валери Новоселов ще предизвика множество спорове и дискусии в медицинската и историческата общност. Въпросът за истинската причина за смъртта на Владимир Ленин се превръща в обект на активен дебат, предизвикващ интерес не само сред специалистите, но и сред широката общественост.

Невросифилисът е сериозно инфекциозно заболяване, причинено от бактерията Treponema pallidum. Ако не се лекува, може да доведе до разрушаване на нервната система, включително мозъка. Откритието, че Ленин може да е страдал от невросифилис повдига въпроси за здравето му, за влиянието на това заболяване върху неговите дейности и решения.

Много историци и медицински експерти обаче са предпазливи относно тази нова хипотеза. Липсата на конкретни доказателства и липсата на надеждни източници, потвърждаващи наличието на невросифилис при Ленин, правят тази теория противоречива и изисква допълнителни изследвания.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук