Въпреки че Нидерландия вече е международно известна с отличната си инфраструктура за велосипеди, новият гараж за велосипеди, който беше открит в Амстердам тази седмица, вероятно извежда нидерландската мания за колоездене на ново ниво, пише bloomberg.

Способно да побере до 7000 велосипеда и построено на цена от 60 милиона евро, съоръжението на централната гара в Амстердам не е най-големият гараж за велосипеди в страната. Той обаче има много уникална характеристика: разположен е изцяло под вода.

Гаражът, който отвори врати в сряда, е част от по-мащабно преустройство на грандиозното, но изключително натоварено пространство пред Amsterdam Centraal, главната жп гара на града. 

Като улеснява паркирането и безопасното съхранение на велосипеди на гарата, Амстердам насърчава повече пътници да се возят на влакове, както за ежедневно пътуване, така и за по-дълги пътувания извън града. Ниските такси допълнително подслаждат сделката: използването на място в гаража е безплатно за първите 24 часа, €1,35 на ден след това.

Нидерландските съоръжения за паркиране на велосипеди имат друга ключова роля: те помагат паркираните на улицата велосипеди да не задушат града. Както всеки посетител на Amsterdam Centraal може да свидетелства, околностите на гарата вече са настръхнали от толкова многобройни колела, че големият им обем е популярна снимка за туристите.

Така че докато харченето на 60 милиона евро за подводен гараж за велосипеди все още може да изглежда като невъзможен лукс за повечето градове, в Амстердам това е по-скоро като стабилна инфраструктурна инвестиция.

„Това е капка в морето в сравнение с инвестициите за разширение на магистрали“, казва Глейзър, „да не говорим за обществените разходи за обществено здраве от задръствания, автомобилни катастрофи и зависимост от автомобили.“

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук