Бум на измами заради К-19, като ключовата дума е ваксина. Това коментира за Нова тв Мирослав Стефанов от Българската асоциация по киберсигурност.

Фирмите са изложени постоянно на натиск и атаки, разбира се, се гони информация.

Една обикновена флашка може да ни бъде подхвърлена или подарена. В нея обаче има процесор и отделно мемори карта, в която е самият код. Тя се задейства, може да вземе пароли, да разбие компютъра или да събере данни.

Отивате в хотел, дават ви парола, вие работите. Закачайки се към Wi Fi обаче, цялата ви информация и кореспонденция минава през това нещо, каза експертът.

Когато стоим вкъщи и отворим статия, озаглавена например "Все повече млади хора си отиват от Ковид", можем да бъдем ударени, предупреждава Стефанов.

В последно време най-разпространена атака, от която се печелят най-много пари, е криптовируса, който черпи информация. Първите атаки са започнали в изследователските центрове, след това и при самите производители на ваксини.

Като се подаваха документите на Пфайзер, те също бяха ударени и бяха изтеглени данните за кандидатстване, уточни експертът.

По думите му американците, които имат най-много здравословни проблеми заради затлъстяванет, са най-склонни да натиснат бутон, свързан с ваксина. Тогава се криптира цялата информация и тогава, искат не искат, ще трябва да платят. 

2019 г. са платени 11 милиарда, а тази година се очаква те да са 20.