Анимационният сериал "Семейство Симпсън" отдавна се е превърнал в един от най-любимите сред няколко поколения телевизионни зрители. Излизайки на екран за първи път през 1989 година, анимационният филм бие всички рекорди по брой серии - през 2018 година излиза 30-ия сезон. И през всичките тези години анимацията не веднъж не е губила актуалност.

Наскоро феновете започнаха да забелязват, че много от онова, което се случва в любимия им сериал, започва да се случва и в реалността. Анимацията бързо бе нарочена за пророческа и отчасти заслужено. Да си припомним най-ярките примери. 


Вирусът Ебола 

През 1997 година излиза серия, в която Мардж чете на Барт книгата "Любопитният Джордж и вирусът Ебола", години по-късно в Африка действително избухва епидемия. Но това с лекота може да се припише на чистото съвпадение, все пак вирусът през 1997 година вече е бил известен. 

Видеовръзката 

Идеята за видеовръзка може да се види на практика във всичките научно-фантастични филми, заснети преди появата на Skypе. Анимационният сериал също използва тази технология няколко години преди реалната ѝ поява. Дали това е пророчество? Може би... 

Смарт-часовниците

И тук ситуацията е същата, както и с видеообажданията. Идеята в "Симпсън" не е била нова, но все още нереализирана на практика в света.  

Бенгт Холмстрьом

В серия от 2010 година персонажите залагат кой ще получи следващата Нобелова премия. Милхаус залага на победата на доктора Бенгт Холмстрьом, който шест години по-късно наистина получава престижната премия за постижения в сферата на икономиката.  

Световното по футбол 

През 2014 година излиза серия, в която Германия побеждава Бразилия на световното по футбол, а ФИФА е обвинена в корупция. Лятото на същата година Германия става световен шампион, а ФИФА се оказва в центъра на корупционен скандал. При това Германия наистина нанася съкрушително поражение на Бразилия, но на полуфинала през 2014 година.  

Агенцията за национална сигурност на САЩ 

През 2013 година избухва огромен скандал, когато Едуард Сноудън обнародва данни, потвърждаващи, че АНС на САЩ след всички граждани. Серията за това, само че без Сноудън, излиза през 2007 година.  

Кризата в Гърция

В една от сериите може да бъде забелязано заглавие в крол лентата на новините: "Европа изложи за продан Гърция в Ebay". През 2015 година в Гърция имаше фалит и страната се потопи в сериозна икономическа криза.  

Президенството на Тръмп 

Смята се, че създателите също са успели да предскажат не само факта на победата на Доналд Тръмп, но и неговата предизборна кампания и дори визитата му в Саудитска Арабия.  

Всъщност всичките тези кадри се появиха в промоционалното видео за новия сезон, който бе излъчен вече след изборите. При това трябва да се признае, че през 200-та година имаше епизод, в който бе споменато, че Тръмп ще стане президент.  

Травмата на Неймар

В един от епизодите най-добрият футболисти на планетата Ел Диво получава страшна травма. През 2014 година много подобна ситуация се случва и с Неймар, който се смята за един от най-добрите футболисти на планетата. 

The Rolling Stones

В една от сериите през 1995 година може да се види плакат, който съобщава за поредното турне на легендарната група  The Rolling Stones през 2010 година. Групата и в момента е заедно и продължава да изнася концерти, макар и турнето през 2019 година бе отменено заради проблемите със здравето на Миг Джагър.  

Нападението срещу Рой Хорн

През 1993 година излиза серия, в която бял тигър напада своите знаменити дресьори Зигфрид и Рой Хорн. През 2003 година трагедията се случва наистина. 

Лейди Гага на Супербоула 

Знаменитостите често се появяват в анимационния сериал, затова никой не бе учуден, виждайки провесената Лейди Гага, която пее на Супербоул (суперкупата по американски футбол) Затова пък те се изумиха, виждайки това през 2017 година.  

Кулите близнаци 

През 1997 година Барт си купува списание, на корицата на което са изобразени кулите на Световния търговски център, както и цената му - 9 долара. Мнозина видяха там трагично пророчество.  

Нотр Дам

След пожара в Парижката света Богородица се появява изображение, което доказва, че анимацията е предвидила трагедията.  

Оказа се, че изображението е фалшиво, някакви умници просто са добавили огън към кадър от серия от 19-ия сезон, в който Хоумър и Мардж действително посещават Нотр Дам.  

 


Превод и редакция: БЛИЦ