Елизабет Блекуел е родена на 3 февруари 1821 г. в Бристол, Англия, в семейството на собственик на захарна рафинерия и от малка получава добро образование. През 1832-а семейството се премества в САЩ, съобщава bg-voice.com

Малко по-късно бащата умира и Елизабет и две от сестрите й започват да работят като учителки, за да издържат семейството. Едновременно с това Елизабет помага на един местен лекар. На 23 г., след загубата на една от най-добрите й приятелки, Блекуел решила, че иска да стане лекарка. Но по онова време в САЩ не е имало жени лекари.

 През следващите години Елизабет започва да се самообразова, като чете медицинска литература.
На Блекуел не й е било лесно да следва медицина. Повечето медицински колежи, в които кандидатствала, не я приели. Мъжете, преподаващи медицина, не смятали за правилно жена да бъде лекар.


Лекарят, при когото практикувала, обаче й дава съвет да се дегизира като мъж за изпита. Според него това било единственият начин да бъде оценена.
Най-накрая Блекуел била приета в Женевския медицински колеж в Ню Йорк. Тя била единствената жена в курс от 150 души.

Постоянно среща укор и отхвърляне. Местните хора я мислят за луда и неморална заради желанието й да стане лекар. Останалите студенти по медицина усложнили още повече положението на Блекуел. Постоянно я критикували, отказвали да общуват с нея и не я допускали до медицинските упражнения. Две години по-късно обаче Блекуел се откроила като най-добрата студентка в курса

 Завършва на 23 януари 1849 г., като става първата жена с медицинска диплома в Съединените щати.
По време на дипломирането деканът я поздравява за постиженията, но изразява и съмненията си дали би допуснал други кандидатки, защото това внасяло дискомфорт за учебното заведение.

Въпреки образованието си Блекуел не можела да си намери работа в градските болници. Затова през 1853 г. основава със сестра си д-р Емили Блекуел – третата жена, която получава докторска степен – и д-р Мария Закревская малък диспансер, преобразуван през 1857 г. в Нюйоркска амбулатория за бедни жени и деца. Когато през 1861 г. избухнала Гражданската война в Америка, болницата на Блекуел се превърнала в помощен център за ранени войници.
Освен това помагала в избора и обучението на медицински сестри за войната.


Медицинското училище за жени, основано от Елизабет Блекуел. Сн.: Library of Congress, Washington, D.C.
Блекуел създава и медицинско училище за жени, за да даде възможност и на други жени да станат лекари. През 1868 г. тя открива първия в Америка медицински колеж за жени, който функционира до 1899 г.

През 1869 г. Елизабет окончателно се премества в Англия, където установява успешна частна практика и преподава гинекология в Лондонското медицинско училище за жени. Оттегля се от преподавателското място през 1907 г. Умира на 31 май 1910 г. в Хейстингс. В годината на смъртта й в Америка вече има над 7000 завършили медицинско образование и практикуващи жени лекари.

Благодарение на своята преданост и отдаденост към медицината и медицинската практика през целия си живот, д-р Елизабет Блекуел променя и допринася за развитието на медицинската професия в Америка и Англия.