Нощите около средата на декември ще бъдат най-подходящи за наблюдение на „Коледната“ комета. Това каза физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при Българска академия на науките (БАН) , цитиран от „Фокус“ за настъпването на астрономическата зима и интересните явления през зимата.

„След атрактивното шествие по небето на кометата 21P/ Giacobini-Zinner тази есен, в самия край на годината се задава втора сравнително ярка комета – 46P/Wirtanen. Тя ще премине през своя перихелий (най-близо до Слънцето) в нощта на 12 срещу 13 декември, на разстояние 157.88 млн. km от централното ни светило“, каза Маркишки.

По думите му тази комета е късопериодична. Астрономът обясни, че това означава, че тя преминава през своя перихелий веднъж на всеки 5.44 години.

„На 27 ноември 46P/Wirtanen навлезе в съзвездието Кит, а на 4 декември пресече границата на Кит с Еридан. Наблюдаемото движение на кометата на фона на звездите ще се ускори след началото на декември. На 12 декември 46P/Wirtanen ще навлезе в съзвездието Бик (Телец), а в нощите около 16 декември кометата ще се наблюдава видимо недалеч от разсеяния звезден куп Плеяди – на около 4° от него. Този звезден куп е известен с народното си име „Квачката с пиленцата“ и е добре видим с невъоръжено око“, допълни Маркишки.