Трупът на гигантски калмар е изхвърлено на плаж в Южна Африка, оставяйки плажуващите зашеметени. Гигантските калмари са едно от най-мистериозните същества в океана, като вижданията им са изключително редки.

Дълбоководните чудовища никога не са били снимани живи до 2002 г. и са били заснети от камера за първи път през 2006 г. Благодарение на тяхната неуловима природа, съществата са заобиколени от легенди и се смята, че са вдъхновили историите за Кракен – митично морско чудовище, за което се твърди, че е плячкосвало кораби.

Гигантските калмари са способни да растат до 43 фута дълги и могат да тежат до един тон, но тъй като са толкова неуловими, повечето от това, което учените знаят за тях, е научено от труповете на мъртви калмари, изхвърлени на плажовете.

И така, когато през уикенда трупът на един от тях се появи на брега в Кометжие, близо до Кейптаун, това бързо се превърна в местен спектакъл.

„Това, което наистина изпъкна за мен, бяха острите като бръснач „зъби“ вътре в смукателите на пипалата им. Оттогава научих, че те се използват за защита срещу кашалоти. Бях супер тъжен, че калмарът беше мъртъв, но беше невероятно очарователно за синовете ми да го видят. Никога не съм виждал нещо подобно преди.", казва един от очевидците. 

Превод и редакция: БЛИЦ