На Илон Мъск му бяха необходими десетилетия, за да натрупа състоянието си, което се оценява на над 160 млрд. долара. Нова онлайн игра ви позволява да се опитате да го похарчите цялото за по-малко от 30 секунди.

Играта, която носи името “Spending Elon’s Money,” може да се играе безплатно на уебсайта на британската компания за автомобили под наем Leasing Options.

Играчите започват с обща сума от 166 млрд. долара (последната оценка на Bloomberg за богатството главния изпълнителен директор на Tesla и SpaceX e 157 млрд. длара). След това те разполагат само с половин минута, за да избират между различни артикули, които да “купят” с огромното състояние на Мъск, докато играта отчита похарчената сума.

Играчите могат да избират между по-малки неща, като хамбургер Big Mac от McDonald’s за 8 долара и абонамент за Netflix за 18 долара, до по-скъпи артикул, като часовник Rolex за 40 000 долара, апартамент в Ню Йорк за 1 млн. длара, частен самолет за 4.5 млн. долара и дори изстрелване на една от ракетите Falcon 9 на SpaceX за 50 млн. долара.

“Можете да харчите за каквото поискате и колкото пъти искате,” според инструкциите на играта. Играчите дори могат натискат бутони, които им позволяват да купуват по 10 или 15 броя от всеки артикул, за да могат да харчат по-бързо.


В рамките на 30 секунди обаче, колкото и бързо да избирате изстрелване на ракета за 50 млн. долара, накрая ви остават десетки милиарди долари.

Целта на играта е „да се демонстрира колко огромно е богатството на Мъск,” казват от Leasing Options пред CNBC. От компанията насърчават играчите да споделят резултата си в социалните медии с линк, който води обратно до нейния уебсайт.

Част от милиардите на Мъск са инвестирани в недвижими имоти и други бизнес начинания, но по-голяма част от неговото богатството е обвързана с приблизително 20-процентния му дял в Tesla. Когато цената на акциите на производителя на електромобили скочи през 2020 г. Мъск дори успя за кратко да изпревари Джеф Безос начело на класацията на най-богатите хора в света.

В момента той заема третото място, след като в последните дни бе изпреварен от французина Бернар Арно.