Митът, че акулите полудяват от миризмата на кръв, предизвика интереса на много хора, по-специално на бившия инженер на НАСА Марк Робер. Чудейки се дали това наистина е така, Робер решава да провери това предположение в реален експеримент, пише LADbible.

Робер, заедно с морския биолог Люк Типъл, са се отправили на 32 километра от бреговете на Бахамите. Те планирали да проучат дали акулите наистина могат да открият отдалеч малки следи от кръв.

За да започне експеримента, Робер оборудва четири дъски за сърф, върху които закрепва контейнери с различни течности: рибено масло, кравешка кръв, морска вода и урина. Използвайки дрон, изследователите наблюдават поведението на акулите, докато течностите изтичат във водата.

Оказало се, че акулите не се интересуват от нищо друго освен от кръв. Докато само четири акули се заинтересували от рибеното масло, кръвта привлякла вниманието на 41 акули. Това развенчава мита, че акулите са еднакво привлечени от всяка телесна течност, тъй като урината не е привлякла никакви акули.

Изследователят също така отбелязва, че първите 10 минути от експеримента са преминали без акули наблизо. Като цяло акулите започнали да се активизират след 20 минути, но не се събирали близо до дъските.

Но Робер не спрял дотук: след като научил, че акулите се интересуват главно от кръвта, той решава да провери колко силно се интересуват от нея. Във втория етап той използва собствената си кръв и кръвта на членове на екипажа.

Въпреки че човешката кръв е поставяна във водата с различни скорости, от една капка на минута до капка на всеки 4 секунди, в опит да привлече акули, нито една акула не се е доближила до дъските.

Тези данни показват, че акулите не са толкова кръвожадни, колкото сме свикнали да мислим. Дори в присъствието на човешка кръв те не са проявили особен интерес, освен ако не е присъствала в значителни количества. Така че, ако получите малка драскотина по време на плуване, не се паникьосвайте.

Превод и редакция: БЛИЦ