Искате да спечелите награда „Оскар“, но не знаете как? Учени от Университета в Куинсленд дават отговор на този въпрос. Според тях правилната формула за това е, да сте актьор от американски произход и персонажът ви да изобразява американската култура, пише научното издание „Сайънс дейли“.
Авторите са провели мащабно изследване на връчените награди от Американската филмова академия за най-добър актьор и актриса в главна роля, както и за същите категории на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство (наградите БАФТА) от 1968 г.

Общо учените са разгледали 908 носители на награди – 97 победители и 383 номинирани за „Оскар“ и 97 победители и 331 номинирани за БАФТА. И двете награди се връчват за изпълнения във филми от целия свят.

Резултатите са показали, че актьори от американски произход доминират и двете отличия, като те представляват над 50% от всички победители както при наградите „Оскар“, така и при БАФТА.

Според д-р Никлас Стефенс важно за получаването на награда е оценителите и актьорите да си приличат.
„Резултатите показват, че това дали възприемаме едно изпълнение като изключително, не е само функция на обективните качества на това изпълнение. Много по-вероятно е едно изпълнение да бъде прието като наистина брилянтно, когато възприемащите и актьорите са членове на една и съща социална група“, казва той.

Данните са показали, че националността е от значение при печеленето на отличие. При наградите „Оскар“ американски актьори съставляват 67% от всички номинации и 78% от спечелилите. Същото важи и при отличията БАФТА, където британски актьори са 31% от номинираните, но 42% от победителите.
Друго важно условие за успех е и тематиката на самия филм. При наградите „Оскар“ американски актьори представляват 26% от победителите, чийто истории представят неамериканска култура. В същото време 88% от наградените са актьори с роли, описващи американската култура.

Източник: bTV