Безспорно самолетите са едни от най-сигурните и бързи начини да се придвижим от точка А до точно Б. Колкото и бързи да са летателните машини, които превозват пътници, то изтребителите са къде-къде по-бързи, маневрени и т.н.

Но една история за изтребител и пътнически самолет разсмя всички. Това, което пилотите им направиха изненада мнозина, а поуката е много важна и всеки трябва да я знае.

Ето какво гласи историята:

Един от най-големите пътнически самолети - Airbus 380 лети през Атлантика. Скоростта му е постоянна - 850 км/ч на 10 000 метра височина, когато внезапно се появява Eurofighter летящ с Mach 2 (2х скоростта на звука).

Пилотът на изтребителя намалява скоростта, лети до Еърбъса и поздравява пилота на пътническия самолет по радиото: "Еърбъс, скучен полет, нали? Сега виж това!".

Той обръща изтребителя по гръб, ускорява, пробива звуковата бариера, издига се бързо до шеметна височина и след това се спуска почти до морското равнище в спиращо дъха гмуркане. Приближава се обратно до еърбъса и пита: "Е, как беше това?".

Пилотът на Airbus отговаря: "Много впечатляващо, но сега вижте това!".

Пилотът на изтребителя наблюдава Airbus, но нищо не се случва. Продължава да лети със същата скорост. След 15 минути пилотът на Airbus пита по радиото: "Е, това как беше?".

Объркан, пилотът на военния самолет пита: "Какво направи?".

Пилотът на AirBus се смее и казва: "Станах, протегнах краката си, отидох до задната част на самолета, за да ползвам тоалетната, след което си взех чаша кафе и сладкиш с шоколадов крем".

Поуката на историята е: когато си млад, скоростта и адреналинът изглеждат страхотни. Но когато остарееш и помъдрееш, научаваш, че комфортът и спокойствието са по-важни.
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук