Учени от НАСА публикуваха аудиозапис от черна дупка, намираща се в центъра галактическото струпване Персей на повече от 200 млн. светлинни години от Земята.

Звуковите вълни са записани от космическия телескоп на НАСА в обсерваторията „Чандра” под формата на астрономически данни, които след това са обработени така, че да може човек да ги слуша, съобщава „Дейли Мейл”.

Съществува популярно погрешно схващане, че в космоса няма звук, тъй като няма какво да пренася звуковите вълни. Новият запис, обаче, показва, че космосът звучи точно като саундтрак на Ханс Цимер.

Астрономите от космическата агенция са се досетили, че горещия газ, обгръщащ Персей – струпване на галактики, широко 11 млн. светлинни години, може да бъде, може да бъде възпроизведен като звук. Този газ, който обгръща стотици и дори хиляди галактики, създава среда за пренасяне на звукови вълни.

Сонификацията е създадена чрез синтезиране на звуковите вълни в обхвата на човешкия слух, като ги „увеличава нагоре с 57 или 58 октави“ над реалната им височина.

Композиторът Ханс Цимер е автор на музиката към научно-фантастичния филм, спечелил „Оскар”, „Интерстелар”. Той е създавал музика, която стряскащо прилича на записа, пуснат от НАСА.