Хидратацията на кожата на лицето е необходима на всеки, но в различна степен. В зависимост от типа или степента ѝ на дехидратация. Липсата на влага може да бъде характерна за всеки тип и се проявява в стягане, грапавост, лющене. Дехидратираната кожа лесно се бърка със сухата, но за разлика от типа, който е генетично обусловен, дехидратацията по-често е придобит фактор.

Специалисти от онлайн аптеката съветват да обърнете сериозно внимание на сухата кожа на лицето. Използвайки козметика от galen.bg, бързо и лесно ще се справите с тези проблеми.

Характеристики на сухата кожа

Грижата включва постоянна хидратация. Тя няма влага и себум, поради което се стяга, лющи се и страда много от студа и слънцето. Затова трябва внимателно да се почиства и редовно да се овлажнява с кремове, които съдържат специални съставки. Силно се препоръчва използването на медицинска козметика.

Сухата кожа често се бърка с дехидратираната. Дехидратираната изглежда отпусната, характеризира се с дълбоки и дълги бръчки. Страда от липса на влага поради промени в междуклетъчния матрикс на дермата. Но този проблем може да възникне както при нормална, така и при мазна. Обикновено има нарушени бариерни свойства, така че ѝ липсва не само влага, но и мастно смазване. В допълнение, дехидратацията може да бъде елиминирана, докато видът е заложен на генетично ниво. Въпреки че и в двата случая тя изпитва липса на вода, методите за овлажняване ще бъдат коренно различни. Това се дължи на нивото на външни влияния и структурни корекции, довели до дефицита.

Признаци на суха кожа

Един от основните показатели е липсата на мазен блясък. Опитайте се да изкарате няколко часа без грим и след това попийте лицето си с кърпичка. Ако няма мазен блясък, най-вероятно лицето ви страда от сухота. Има и други симптоми, които сочат това:

 • усещане за стягане;
 • чувствителни участъци, най-вече около очите;
 • силна сухота през зимата;
 • невидими пори;
 • ранни признаци на стареене (бръчки).

Тези проблеми могат да се наблюдават както при зряла суха кожа на лицето, така и при деца. Затова терапиите със специални хидратиращи маски, лосиони, масла и измивни гелове трябва да започнат още при първи признаци. Най-добре е да го направите като дневна рутина, за да не стигате до този момент. Понякога може да е и в резултат от недостиг на витамини и минерали или други външни фактори.

Причини за суха кожа

Атопичната кожа на лицето се характеризира със стягане, лющене, матов оттенък, сърбеж и понякога сухи петна. Тези особености са генетични и са свързани с недостатъчно производство на себум и ниска активност на мастните жлези. Ето защо, тъканта на лицето има много тънка хидролипидна бариера.

Въпреки факта, че типът е генетично заложен, можете да изберете правилните продукти за грижа и да се отървете от негативните черти. Както вече разбрахме, липсата на влага е проблем, причинен от външни фактори. Следователно ключът към разрешаването му е да ги идентифицирате и елиминирате:

 • обща дехидратация на тялото – при липса на влага в тялото страдат всички органи. Започнете да приемете колкото се може по-голямо количество вода през целия ден;
 • излагане на слънце – що се отнася до факторите на времето, основните врагове не са вятърът и сланата, както може да изглежда, а UVA лъчите;
 • твърда вода, прекалено горещ душ – почистващите средства не само не се пенят добре в твърда вода, но тя вреди и на сухата кожата на лицето. Всеки, който някога е миел чинии, е запознат със способността на горещата вода да отмива мазнините и тя взаимодейства с липидната бариера на сухата кожа по подобен начин. Затова е по-добре да измиете лицето си с хладка вода, да вземете душ в топла вода и е препоръчително да откажете дълги горещи вани.

Собствениците на мазен и проблемен епидермис често се стремят да я „изсушат“ и дълбоко почистят с надеждата да се отърват от мазния блясък и несъвършенствата. Използват се лосиони и тоници на спиртна основа, пилинг с киселина и ретинол, различни скрабове, глинени маски. Всички тези продукти имат място да бъдат в правилно подбрана система за грижа, но тяхната злоупотреба, съчетана с недостатъчна хидратация, води до точно обратния резултат.

Как да се грижим за сухата кожа

Правилата за грижа включват вътрешни и външни ефекти върху тялото. Трябва да добавите храни с витамин Е (репички, ядки, царевица), А (рибено масло, броколи, домати) и група В: риба, млечни продукти, хляб.

Също така е важно да се грижите за нея отвън. Използвайте редовно специални продукти – те имат кумулативен ефект, така че не се препоръчва да прекъсвате грижите. Винаги почиствайте лицето си от козметика с измиващи продукти. Трябва да го овлажнявате два пъти на ден: сутрин (поне половин час, преди да излезете навън) и вечер, един час преди лягане. Препоръчва се козметика, която включва хиалуронова киселина. В процеса на сън клетките се възстановяват, а поради липса на сън бариерната функция се влошава, влажността намалява и тонусът се променя. Когато става въпрос за грижа за сухота на лицето, е важна стъпка това да сте редовни. Ето една рутина, която би ви помогнала:

 • тонизиране – ролята на тоника е трудно да се надценява. Възстановява pH баланса на кожата на лицето и я подготвя за хидратация и по-интензивно въздействие на активните съставки на крема;
 • хидратиране – когато избирате крем, обърнете внимание на текстурата и състава. Така течностите и млякото може да не са подходящи, но кремовете с масла и плътна текстура са това, от което се нуждаете. В състава търсете хумектанти – вещества, които осигуряват задържането на влагата;
 • подхранване – препоръчително е да използвате овлажняващи маски. Използват се 1-2 пъти седмично. Те са филмообразуващи ( глицерин, линолова и линоленова киселини и др.) – спомагат за задържането на вода, образувайки водоустойчив филм на повърхността или овлажняващи ( урея, хиалуронова киселина и др.) – поддържат баланса на влагата в горните слоеве.

Кремът се нанася върху на тънък слой, а излишъкът се отстранява със салфетка след 20 минути.

Винаги е добре да направите консултация със специалист, който ще ви съдейства с правилния избор на продукти, особено що се касае до справяне с даден кожен проблем.