Сватба по древен римски обичай от времето преди Христа вдигнаха в събота в Нове Александър Александров и Кръстина Балева. Двамата се врекоха да се обичат завинаги пред очите на Върховния жрец, на родителите си, кумовете римски богове, които дадоха благословията си церемонията да бъде извършена в олтарното пространство на лагера. Така Александър и Кръстина се превърнаха в кулминацията и в най-голямата атракция на XIV издание на античния фестивал „Орел на Дунава“, пише в. Борба.

С танц на весталките, които трябваше символично да пречистят мястото за сватбата, започна събитието за двамата младоженци и техните гости. След това реенактори от всички групи направиха шпалир, през който премина булката. Според римските традиции момичето се предава в ръцете на младоженеца от дойката, Кръстина беше придружена до олтара от своята майка. Там я посрещна Александър и двамата заедно застанаха пред Върховния жрец и ритуалчика.

След като Върховният жрец измоли от боговете да благословят младоженците и тяхната любов, церемонията започна с нещо като интервю към двамата влюбени. Криси, а после и Александър трябваше да отговорят честно дали са събрали всички нужни документи, за да бъде съюзът им легитимен.


След щателната проверка ритуалчикът продължи да пита дали двамата имат законната възраст за този брак и дали случайно не са роднини. Когато и двамата казаха, че са достатъчно пораснали и нямат роднински връзки помежду си, техните бащи удостовериха, че двете семейства са съгласни децата им да се венчаят. Чак тогава Александър и Криси си размениха пръстените, водещата на церемонията ритуално размени над главите им два венеца от маслинови клонки като с жеста си описа знака за безкрайност. После двамата отпиха първата глътка вино от бокала и положиха инициалите си върху глинена плоча. Тази глинена плоча те отнесоха у дома си, като доказателство, че са вече семейство.

На плочата беше отпечатана и специално изсечена в Италия монета, която пристигна в Свищов заедно с групата „Сторико Романо“ от Рим.

Обичаят, с който Александър и Кристи станаха семейство, е реален и е съществувал още преди Христа. Заимстван е от италианци, които са разказали на служителите в Община Свищов как точно са се случвали бракосъчетанията в Древен Рим.

И двамата младоженци, и родителите им, както кумовете на младото семейство, бяха облечени в римски дрехи. Изцяло в синьо беше младоженецът, за да изпъкват сиво-сините му очи, а Криси беше избрала да сложи на главата си червен воал. Според традицията в Древен Рим булката носи воал с огнен цвят – жълт, оранжев или червен, обяснява Върховният жрец, по-известен сред близките си като Филип Николов от София.

Криси и Александър са се запознали в Свищов. Тя е била студентка в ІV курс в стопанската академия, когато за първи път видяла Александър на едно приятелско събиране. Било като любов от пръв поглед и просто знак на съдбата. „Той тъкмо се беше прибрал от Германия, а после ходи на три бригади в Англия. Но в крайна сметка, когато завършихме, вече бяхме решили, че ще живеем заедно“, казва Криси.

Идеята за римската сватба била негова, а той признава, че видял церемонията в един филм. Криси приела предизвикателството и като истинска жена се втурнала да организира събитието. По-лесната част била да се впишат във фестивала, детайлите по церемонията и събирането на всички гости около олтара в Нове – по-сложната. Но когато двамата получиха традиционния Ключ на семейното щастие, който е дар за всички младоженци от кмета на Свищов, Криси щастливо си отдъхна.

Двамата са избрали да живеят в Свищов, въпреки че тя е от ловешкото село Лесидрен. Александър работи за търновска фирма, а Криси е служител на общината, където тя работи като секретар на двамата зам.-кметове на Свищов.