Заради черните котки чумата завладяла Европа

В учебниците пише за разцвета и упадъка на древни цивилизации, за военните подвизи на царе и пълководци, за революции и велики личности. Но има и много исторически факти, които не са известни на повечето хора.


Дали са истина, или абсурд - едва ли някога ще разберем, след като загадката е останала неразрешена векове наред, но не е зле да знаем за тях.

Папа Григорий IX и дяволът

Римският папа Григорий IX издава закона Vox in Rama през 13-и век, в който обявява безпощадна война на ересите във всяко тяхно проявление. В това число и във вид на черни котки. Според светия отец тези животни олицетворяват дявола и трябва да бъдат изтребени напълно.

Така след известно време в Европа не остава жива нито една черна котка или котарак. Поголовното избиване води до небивала епидемия от смъртоносната бубонна чума, защото плъховете, преносители на заразата, се размножават безпрепятствено.

“Отровните” домати

До 1820 г. доматите са смятани за отровни, дяволски плодове. За да демонстрира, че те са съвсем безопасни за здравето, Робърт Гибън Джонсън изял цяла кошница пред голяма тълпа в град Салем, щата Ню Джърси, през 1820 г.

Той, естествено, останал жив и здрав, а зрителите били шокирани, че не е паднал мъртъв. Между другото, около 1830 г. кетчупът се е продавал като лекарство. Лекар на име Джон Кук Бенет твърдял, че доматите могат да се използват за лечение на диария и стомашни неразположения, затова ги продавал под формата на таблетки.

Снимка за спомен с умрял

Във викторианска Англия фотографирали починалите родственици в реалистични пози, за да съхранят паметта за тях. И тъй като по онова време фотографията била ново и скъпо удоволствие, за мнозина, особено деца и бебета, това била единствената възможност да оставят свой портрет за поколенията. Понякога близките дори дорисували очи на портрета на мъртвия, за да му придадат “по-реалистичен” вид.

Пиърсингът не е откритие на ХХ век. Той бил популярен в същата тази викторианска епоха. Тогава било модерно богатите жени да продупчват зърната на гърдите си и да слагат там бижута. Някои прекарвали през “гръдните пръстени”, както ги наричали, златна верижка.

Смята се, че родоначалничка на тази мода е кралицата на Бавария Изабела, която обичала да носи деколтета до талията, разкриващи гърдите є, украсени с диаманти. Находчиви лекари препоръчвали на жените да пробиват зърната си, за да облекчат кърменето.

Данък “урина”

Древните римляни използвали престояла урина за плакнене на устата. Звучи гадно, но в интерес на истината урината съдържа амоняк, който е естествен дезинфектант.

Неслучайно и досега се препоръчва, ако се нараните и нямате аптечка около вас, да полеете раната със собствената си урина. За римляните течността била толкова популярна, че се превърнала в стока - продавали я и даже плащали данък върху нея.

В Англия през 16-и век тя имала още едно приложение - в текстилната промишленост. Амонякът, съдържащ се в престоялата урина, прави цветовете по-трайни. Затова се използвала в тъкачниците в цялата страна, складирана в специални съдове.

Има човек, няма човек

Фотошопът има свой предшественик - ретушът. Сталин е нареждал да ретушират негови снимки, за да махне от тях неудобните му хора. Впрочем този начин за отстраняване на известни личности от исторически снимки е характерен за съветската власт.

Често постъпвали по този начин със снимките на Ленин, от които последователно “изчезнали” изключеният от болшевишката партия Троцки, а после и Каменев, критикуващ Сталин.

Да се мумифицираш сам

Смята се, че между 11-и и 19-и век няколко будистки монаси успешно са мумифицирали самите себе си. Тази практика се нарича сокушинбутсу.

Монасите намалявали храната и водата си в продължение на много дни, докато накрая умирали от глад и обезводняване. Те смятали, че чрез успешната самомумификация ще получат истинско просветление.

Роман описва най-голямата морска трагедия

През 1898 г. е публикуван роман за практически непотопяем кораб, който се врязва в айсберг и потъва. Четиринайсет години по-късно точно това се случва с “Титаник”, “непотопяемото” чудо на компанията “Уайт Стар”. Той е бил защитен с двойно дъно и 19 водонепроницаеми отсека.

Главният конструктор на кораба Томас Андрюс твърдял, че “Титаник” ще успее да се задържи на повърхността при четири отсека, запълнени с вода. Печалната история ни е известна - след сблъсък с айсберг корабът потъва за 2 часа и 40 минути, след като се разцепва на две.

Интересното е, че между книгата и реалните събития има странни прилики. Например, и на двата кораба няма достатъчно спасителни лодки, а корабът от романа се нарича “Титан”.

Коя е Желязната дева

Това не е човек, а уред за мъчение. Така в средните векове наричали железен шкаф, конструиран във вид на жена. Вътре имало дълги метални шипове, които промушвали затворения нещастник. Най-известните “железни деви” датират от 16-и век.

Чаплин не е... Чаплин

Да завършим с нещо по-весело. Веднъж Чарли Чаплин участвал в конкурс за негови двойници и се класирал едва на... 20-о място.

Според друга версия - на 3-то. Наистина, той се явил без познатите си мустаци и известните от филмите обувки, докато демонстрирал характерната Чаплинова походка. Вероятно затова не го оприличили на оригинала.