Затоплянето на Земята отваря Кутията на Пандора със смъртоносни вируси, избиващи всичко живо по пътя си, предупреждават учените, пише "Телеграф".

Смъртоносният „Фактор Х“ може да се крие във вечно замръзналите зони на планетата и скоро може да бъде отприщен, благодарение на изменението на климата.

Светът все още се възстановява от гибелните последици от коронавирусната пандемия, която уби почти седем милиона души.

Но учените издадоха смразяващо предупреждение, че дори още по-смъртоносен вирус - „Фактор Х“ - може да се крие във вечната замръзналост на Земята и просто да чака да бъде отприщен.

1500 лева Бонус за Онлайн Казино Игри!

Още по-лошо, те казват, че изменението на климата е направило по-вероятно множество смъртоносни болести, които са били латентни в продължение на стотици хиляди години, да бъдат освободени, докато планетата продължава да се затопля.

Това е така, защото замръзналата почва се обединява с огромен брой пасивни микробни видове, за много от които учените не знаят нищо.

Може също така да предизвика освобождаването на изчезнали болести и патогени, които някога са сеели хаос сред нашите предци, предупреждават експерти.

Има „фактор Х“, за който наистина не знаем много“, казва Биргита Евенгорд, професор по инфекциозни болести в университета Умео в Швеция , пред Newsweek .

„Дълбоко във вечната замръзналост трябва да има микроби – особено вируси, но също и бактерии – които са били на Земята много преди да съществува Хомо сапиенс”, допълва тя.

Според вирусолога Жан-Мишел Клавери от университета Екс-Марсилия, възможно е древни вируси, които са заразили и причинили изчезването на неандерталци или мамути, също да лежат в този вечен лед.

На въпрос какво друго може да се крие в замръзналата тундра, той каза на Newsweek: „Вируси от изчезнали болести като едра шарка; винаги присъстващият антракс, чрез замърсени със спори зони; а също и ускореното разпространение на болести, за които вече е известно, че съществуват в днешна Арктика, като туларемия, сериозна бактериална инфекция или енцефалит, пренасян от кърлежи.“

Учените подчертават, че съществуват шест замразени патогена, които според тях представляват най-голямата заплаха за човечеството .

Едва миналата година екип от експерти обяви също, че са съживили 48 500-годишен вирус, открит в топящия се сибирски пермафрост.

Той е сред седемте вида вируси във вечната замръзналост, които са били възкресени след хиляди години.

Най-младият е бил замразен в продължение на 27 000 години, а най-старият, Pandoravirus yedoma, е бил замразен в продължение на 48 500 години.

Въпреки че вирусите не се считат за риск за хората, учените предупреждават, че други патогени, изложени на разтопения лед, могат да бъдат „катастрофални“ и да доведат до нови пандемии.

Предупредителен изстрел дойде през 2016 г., когато гореща вълна в Сибир активира смъртоносни спори на антракс, които убиха 12-годишно момче и хиляди животни. 

Терминът „вечна замръзналост“ описва земя, която е била замръзнала в продължение на две или повече последователни години, въпреки че някои части на Сибир са останали така повече от 650 000 години.

Експертите изчисляват, че една четвърт от северното полукълбо седи върху вечно замръзналата земя, но големи площи сега се топят със затоплянето на света.  

Планетата вече е с 1,2 градуса по Целзий по-топла, отколкото е била в прединдустриалните времена, и учените предупредиха, че Арктика може да види лета без лед до 2030 г.

Екипът на Clarverie за първи път съживи вируси през 2014 г., като се фокусира от съображения за безопасност върху тези, които могат да заразят само амебите.

Само от 2019 г. той е открил 13 нови вируса и предупреди, че неизвестен, древен патоген може да има „катастрофални“ ефекти за човешката раса.

Заледените зони на Земята обикновено се състоят от пръст, чакъл и пясък, свързани заедно с лед, и се класифицира като почва, която е останала под 0°C (32°F) в продължение на най-малко две години.

Смята се, че 1500 милиарда тона въглерод се съхраняват във вечната замръзналост на света - повече от два пъти повече от количеството, открито в атмосферата.

Въглеродът идва под формата на древна растителност и почва, която е останала замръзнала от хилядолетия.

Ако глобалното затопляне разтопи вечната замръзналост на света, това може да освободи хиляди тонове въглероден диоксид и метан в атмосферата. 

Редица трупове на 2500 години, погребани в Сибир от група номади, известни като скитите, бяха открити с татуираната им кожа все още непокътната.

 

Труп на бебе мамут, открит на арктическото крайбрежие на Русия през 2010 г., все още имаше кичури от косата си, въпреки че е на повече от 39 000 години.

Вечната замръзналост се използва и при изучаването на геоложката история на Земята, тъй като почвата и минералите, заровени дълбоко в арктическите региони в продължение на хиляди години, могат да бъдат изкопани и изследвани днес, припомня MailOnline.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук