Дали трябва да накарате партньора си да изчисти къщата или се нуждаете от подкрепата на вашите колеги за новата си идея - много често отиват сериозно време и усилия в опитите ни да убедим другите да направят това, което искаме, пише Obekti.bg, позовавайки се на Science Alert. Може ли науката да ни помогне в това: да накараме хората да правят това, което ние желаем, без да се налага да упражняваме насилие върху тях, разбира се?

Оказва се, че е сложно. Но психологическо разследване, продължило 30 години, демонстрира, че има някои техники, които наистина дават резултат, като например, техниката на “използването тялото на другия срещу него”. Реакциите на тялото при страх и привличане са биологически почти идентични. Психолози са си задали въпроса дали може да изманипулирате другите така, че да си помислят, че всъщност са привлечени от вас, когато реално емоцията им е на страх или притеснение.

За целта на изследването млада дама е молила преминаващи мъже да попълнят въпросник, докато са се намирали на висок паянтов мост над река, където е било много вероятно да изпитат страх. В друг случай, тя е помолила минувачите мъже да попълнят въпросника когато са се намирали на здрав, бетонен мост, който се е намирал ниско и вероятността да се изпита страх е била минимална.

Процентът на мъжете, които са попълнили въпросника, е бил значително по-висок тогава, когато ситуацията се е разигравала на опасния мост. Подобни изследвания са установили, че мъжете оценяват жени като по-привлекателни тогава, когато са получавали доза адреналин (а всъщност им е било казано, че им се инжектират витамини), когато са били изненадвани, докато са правили упражнения или докато са слушали на запис шокираща история.