Светът се променя с бързи темпове. Има прогнози, че едни от най-големите чудеса на света ще изчезнат, пише "Дойче веле".

Ето какво ни очаква в бъдеще:

Белите дробове на света

Това са тропическите гори, които регулират глобалния климат и поради своето биологично разнообразие имат огромна стойност за нас - хората. Сечта и изгарянето им заради развитието на животновъдството и земеделието обаче застрашават все по-големи площи от ценната екосистема. Поради изсичането на дърветата количествата дъжд там намаляха с една четвърт, площта неизбежно ще се превърне в степ.

Дните на Големия бариерен риф са преброени

400 вида корали, 500 вида риби и над 4000 мекотели, както и морски костенурки живеят в Големия бариерен риф край Австралия. С повишаването на температурата в световен мащаб с 1,5 градуса, най-големият коралов риф в света може да умре до 2100-та година. При по-високите температури на водата коралите отблъскват водораслите, без които не могат да оцелеят. Половината от рифа вече е загубена.

Раят на земята е застрашен

Галапагоските острови край бреговете на Еквадор са част от световното природно наследство. Там се е развила уникална флора и фауна, включително гигантски костенурки, пингвини и игуани. Но потоците от туристи, инвазивните видове, пластмасовите отпадъци в морето, прекомереният риболов, кражбата на животни и нефтеният разлив от края на 2019-а година застрашават този природен рай.

Топящи се ледници и купища боклук на Хималаите

През 1980-а година Райнхолд Меснер прави първото самостоятелно изкачване на връх Еверест без допълнителен кислород. Най-високата планина в света сега е напълно комерсиализирана и е покорена над 10 000 пъти. Всяка година все повече алпинисти искат да стигнат до върха и оставят все повече боклуци. Глетчерите в Хималаите са застрашени и от глобалното затопляне.

Паркът "Джошуа" ще остане без едноименното дърво

"Дървото на Джошуа" в едноименния национален парк на САЩ може да изчезне до 2100-а година, защото там става все по-горещо. Пустинното растение оцелява само в комбинация с други видове. Нарастващата суша уврежда разсада и на по-високите, по-хладни места има все по-малко пеперуди, които опрашват цветята. Сега там растат повече треви, което увеличава риска от пожар.

Без сняг на Килиманджаро?

Угасналият вулкан Кибо в планината Килиманджаро е най-високият връх в Африка и е символ на Танзания - особено ледената шапка с височина 5895 метра. Между 1912-а и 2009-а Кибо е загубил около 85 процента от леденото си покритие. Изследователите подозират, че топенето на снежната шапка е свързано с глобалното затопляне.

Мачу Пикчу - жертва на туристите

Една от най-популярните туристически дестинации в Южна Америка е античният град Мачу Пикчу в перуанските Анди. Но над 1,5 милиона туристи годишно застрашават древния обект. ЮНЕСКО препоръчва по-малко посетители, тъй като тежестта на стъпките им застрашава целостта на древните постройки. Ето защо от години там са в сила по-строги правила за достъп.

Малдивите скоро ще са под вода?

Бързо към Малдивите, докато още ги има. Самолетите - транспортното средство, което оказва най-негативно влияние на климата, отделят най-високите емисии въглероден двуокис и те загряват земята. Резултатът: морското равнище се покачва все по-бързо и по-бързо, сега до 3,7 см годишно. Малдивите са средно само на 1,5 метра над морското равнище, за тях всеки сантиметър е от значение.

Край на идиличното езеро Никарагуа

В бъдеще тук биха могли да се движат контейнеровози вместо лодки. Защото маршрутът на канала Никарагуа, който трябва да свързва Карибско море с Тихия океан, минава през средата на езерото Никарагуа. Десетки хиляди хора трябва да бъдат преместени. Еколозите се страхуват от опасности за цялата екосистема на езерото и за снабдяването на населението с питейна вода.

Мъртво море умира

Мъртво море е най-дълбоката достъпна точка на Земята: 420 метра под морското равнище. То е известно със своите лечебни свойства от хилядолетия. Но уникалното солено езеро бавно изсъхва. Добивът на питейна вода от вливането на Йордан от страна на Израел и Йордания води до спад в нивото на север с около един метър годишно. Канал към Червено море би помогнал, но това решение има не само привърженици.

 

Паркът "Джошуа" ще остане без едноименното дърво

"Дървото на Джошуа" в едноименния национален парк на САЩ може да изчезне до 2100-а година, защото там става все по-горещо. Пустинното растение оцелява само в комбинация с други видове. Нарастващата суша уврежда разсада и на по-високите, по-хладни места има все по-малко пеперуди, които опрашват цветята. Сега там растат повече треви, което увеличава риска от пожар.