Джейк Браун от Девон, преди налагането на карантината, успя да си купи нова къща и по времена изолацията е планирал да го изучи сантиметър по сантиметър. 

Веднъж той стоял пред стена в своето мазе и пиел кафе, когато забелязал, че повърхността не е равна и тухлите се различават по цвят. 

Джейк и така нямал какво да прави, затова взел дрелка и продупчил няколко дупки: една за главата, втора - за фенерче. 


Виждайки, че навътре има нещо, Джейк се захванал с по-сериозно изследване на откритието. 

Той направил по-голяма дупка, през която да може да мине. Оказало се, че зад стената има пещера с дълбочина около 5 метра и височина 2 метра. 

Тя е била запълнена с всевъзможни строителни боклуци. Джейк обаче решил да проучи още по-добре нещата. От купчината отпадъци той извадил няколко полезни неща. 

Кутиите с боя се оказали от 50-е и 60-е години на миналия век, а бутилките от вино датирали от началото на миналия век, пише Lad Bible.

Най-полезни му били изрезките от вестници, но, за да получи от тях някаква информация. на Джейк му се наложило сериозно да се потруди. 

Те са били мухлясали и невероятно мръсни, затова Джейк разгърнал цяла операция по спасяването на старите издания с топла вода. 

Изчиствайки и изсушавайки всичко, младежът разбрал, че пещерата била зазидана пред 1964 година. Джейк се свързал със свой познат историк Ричард Фишър, който хвърлил известна светлина върху ситуацията.  

"Тази територия не случайно в миналото е била наричана Виндриджския хълм. Местните жители са използвали пространството под домовете си, за да си правят мази и зимници. Конкретно, не било задължително въпросните да се разполагат под самите домове, можело и под пътищата. Такива пещери често са превръщани в складове, изби, места за гледане на гъби или сауни", разказвал Фишър.  

Превод и редакция: БЛИЦ