Спомняте ли си, когато Full HD беше всичко, за което да мечтаем по отношение на кино и телевизия? Е, на небосклона вече има нова звезда. С четири пъти повече пиксели от FHD, 4K разделителната способност напълно промени представите за визуална детайлност и яснота, които да очакваме от нашите екрани.
 

4K Ultra HD представлява разделителна способност, която е четири пъти по-голяма от тази на познатия и приет за стандарт Full HD. Това означава, че 8 милиона пиксела са побрани в същото пространство, в което Full HD телевизор побира само 2 милиона.
 
4K резолюцията е 3840x2160 пиксела, обозначавана още като 2160p. Ако си представим, че телевизорът е решетка, състояща се от редове и колони, то Full HD 1080p изображението притежава 1920 вертикални колони и 1080 хоризонтални реда. Както става ясно, при 4K изображението тези числа са удвоени.


 
С други думи, 4K означава по-ясна картина, благодарение на големия брой пиксели на екрана наведнъж, което създава по-ясни и по-детайлни изображения от възприетия за стандарт FHD. Всички тези допълнителни пиксели имат голямо значение за картината.

Повече пиксели означава повече информация. Повече информация означава по-контрастни изображения и по-голяма детайлност, а с тях изображенията са много по-впечатляващи.
 
Има ли разлика между 4K и UHD?
 
На потребителско ниво не би могло да се каже, че има разлика между двете понятия. Дори се възприемат като еквивалент, но ако попитате професионалисти от киноиндустрията или видеооператори, то ще откриете, че еквивалентът всъщност може да се възприеме с няколко условности. В професионалния свят 4K е цифров киностандарт, който представлява резолюцията 4096x2160 пиксела.
 

Технически "Ultra High Definition" (UHD) всъщност е производно на 4K цифровия стандарт за кино. Новият потребителски формат Ultra HD има малко по-ниска резолюция - 3840x2160 пиксела, но в същото време е по-разпространен, особено в телевизията.
 
Къде мога да гледам 4K Ultra HD съдържание?
 
От началото на октомври стартира излъчването на първите 4К телевизионни канали в България. Те са част от новата интерактивна телевизионна платформа А1 Xplore TV. Чрез платформата потребителите ще могат да се наслаждават на най-високо качество на изображенията сред канали с разнообразна тематика.

Сред тях са Travel XP 4K - един от водещите канали за пътешествия, Love Nature 4K, който предлага документални филми и поредици, посветени на дивата природа, MyZen 4K, който излъчва предавания за йога, обзавеждане на дома, кулинария и теми, свързани със здравословния начин на живот.

Сред каналите с 4К резолюция е още Insight TV, който излъчва спортно и лайфстайл съдържание, а с Fashion One 4K събитията и историите  от света на модата идват с още по-зашеметяваща картина.
 
С интуитивното меню на A1 Xplore TV търсенето на предпочитано предаване или филм става бързо и лесно без да е необходим преглед на програмата. С помощта на изкуствен интелект A1 Xplore TV предлага персонализирани препоръки спрямо интересите на зрителя.

Така с течение на времето платформата ще извежда на преден план съдържание, съобразено с клиентските предпочитания. Налице е и А1 Видеотека, която ще предлага редица хитови филми от големия екран малко след тяхната поява в киносалоните.

Платформата притежава и всички интерактивни функции, от които има нужда съвременния зрител - спиране на пауза, превъртане, връщане и гледане на минали предавания на над 130 канала и до 7 дни назад.
 
Разбира се, за да се наслаждавате на образи в ултрависоко качество, трябва да сте сигурни, че телевизорът ви поддържа тази резолюция. Развитието на технологиите позволява на пазара да има богато разнообразие от телевизори и в днешно време се забелязва тенденцията, че всеки нов телевизор с екран над 40 инча, почти винаги поддържа 4K.
 
Въпреки че 4K Ultra HD може да изглежда като следващия технологичен бум, то вече се задава и неговия наследник - 8K. С резолюция 7680x4320 (или 4320p), това е четири пъти по-голямо от 4K Ultra HD и 16 пъти по-голямо от Full HD.

Това може да ви се струва твърде привлекателно, но имайки предвид, че 4K Ultra HD вече се превърна в новия индустриален стандарт, то определено трябва да мине време, преди 8K да го замести.