Програмистът Върджил Дюпрас разработи операционната система Collapse OS, която, по неговите думи, може да бъде пусната на компютър, сглобен от резервни части, събрани на постапокалиптично сметище след ядрена война. 


Авторът на разработката си задал въпроса: как ще работим и общуваме в интернет след ядрена война? На вас със сигурност ще ви потрябва компютър с операционна система. Но как може да се сглоби пълноценен работещ компютър от купища скрап? 

Вдъхновявайки се от идеята, програмистът е разработил алгоритъм, който ще помогне за създаването на компютър с функционираща операционна система Collapse OS.

Въпреки това, че разработчикът не казва нищо за използването на интернет, даденото устройство може да бъде полезно. Например, да се обучават с негова помощ деца или просто да си играят, но без да са включени към мрежата. 

При създаването на операционната система, Дюпрас е направил списък с детайли, които ще са лесно достъпни в постапокалиптичния свят. 

Той също е програмирал системата така, че тя да може да функционира на всякакъв вид изчислителни устройства.  

За основа разработчикът предлага да се използва 8-битов компютър. Дюпрас също е намерил приложение на детайлите от игровите приставки на Sega.

Говорейки за преимуществата, разработчикът подчертава компактността на разработената операционна система и възможностите за функциониране при всякакви непредвидени ситуации. 

Превод и редакция: БЛИЦ