Учените изясниха, че 536 година от нашата ера е била за човечеството най-тежката му за цялата му история. Тогава Евразия е била покрита от загадъчна гъста мъгла. 

Историкът Майкъл Маккормик, оглавил работата по проекта "Наука на човешкото минало", смята, че тази година е била по-лоша от чумата през 1349 година, погубила половината жители на Европа или смъртоносната епидемия от грип през 1918 година, в резултат на която са измрели 100 милиона души. 

В резултат на проведената работа, групата учени са установили най-тежката в историята на човечеството година. Византийският историк Прокопий Кесарийски е убеден, че през 536 година страните от Европа, Близкия изток и Азия са били покрити от гъста мрачна пелена, която 18 месеца е скривала слънчевата светлина. 

През въпросната година през лятото температурата е падала до 1.5-2.5 градуса по Целзий, което е било рекорд за изминалите 2300 години. Студовете погубили посевите, населението е започнало масово да измира от глад и студ. В Китай са валели невиждани до тогава снегове. 

Според ирландски хроникьори, липсата на реколта преследвала човечеството до 539 година, а след още две години бубонната чума се е разразила в Римската империя. 

Напълно е възможно тази епидемия да е следствие от преминалата екологична катастрофа. За съжаление, историците не посочват, или не са установили, колко точно хора са пострадали от страшния катаклизъм, вероятно, става дума за стотици милиони. 

В резултат на дълги изследвания, учените, в крайна сметка, са установили причината за тази загадъчна пелена. Били са изследвани образци лед, взети от шведски ледник, и е било установено, че през 536 година в Исландия е имало много мощно изригване на вулкан, изхвърлената пепел от който покрила цяла Евразия. 

След това, през 540 и 547 година е имало още две изригвания, които сринали икономиката на Европа през следващите 100 години. 

Превод и редакция: БЛИЦ