Непубликувана статия на Уинстън Чърчил е открита в музей в САЩ. В нея британският политик разсъждава за устройството на Вселената, планетите и другите звезди и възможността на тях да съществува живот. През 2016 година текстът случайно попада в ръцете на израелския астрофизик Марио Ливио, пише сп. "NatureЧ
Статията на Чърчил „Сами ли сме във Вселената?” е от 11 страници и е написана през 1939 година. Тя е трябвало да бъде публикувана във вестник, но по неизвестни причини не вижда бял свят.  По-късно той я допълва, а през 1950-а преписва част от нея, преди публикуването на мемоарите му, и дава ръкописа на приятеля си  Емъри Рийвс.
 

Разсъжденията на политика до голяма степен повтарят тези на съвременните ксенобиолози. Като цяло, идеите му за извънземния живот са изградени на съвременния принцип на Коперник – Земята не е уникална и не играе специална роля в живота на Вселената.
 
Чърчил коректно определя, че освен на нашата планета, живот може да съществува само на Марс и Венера, тъй като на другите планети е или много горещо, или много студено.
 
В разсъжденията си той посочва, че размножаването е необходимо свойство на живота и подчертава важността на водата за неговото съществуване.

„Днес, когато много от политиците се пазят от науката, тази статия ни кара да си спомним за лидера, който е бил толкова потопен в нея”, отбелязва Марио Ливио.