За първи път се срещат, когато тя е на 7, а той - на 17. Той казва на шега, че ще се ожени за нея. Така и става. Прилича на приказка, но е самата истина, в която главните герои са кралят и кралицата на Бутан - 40-годишният Джигме и 30-годишната Джецун, пише "Труд".

Монархията в Бутан е много млада в сравнение с други държави. Основана е през 1907 г. и оттогава винаги е управлявана от членове на династията Вангчук. Досега на трона са сядали петима крале, включително сегашният Джигме Кхесар Намгиал. Неговият баща, четвъртият крал Джигме Синге, се помни не толкова с важни държавни решения, колкото с личния си живот.

Той бил женен за четири сестри - не негови и не роднини, слава богу. Бракосъчетанието с тях било извършено тайно през 1979 г., въпреки че по законите на страната подобни бракове не са забранени нито от религиозна, нито от юридическа гледна точка. Сестрите раждат на съпруга си 10 деца - 5 сина и 5 дъщери. Джигме Кхесар Намгиал е наследник на краля и най-младата му жена.

Синге не се е съмнявал, че синът му ще тръгне по неговите стъпки и ще стане многоженец. Но Джигме, получил солидно образование в Бостънския университет в САЩ, а също и в британския Оксфорд, и възкачил се на престола през 2006 г. на 26, предупреждава, че ще се ожени един-единствен път, защото не може да си представи да обича няколко жени едновременно.

Историите за любовта на богати кралски наследници и бедни девойки от обикновени семейства обикновено трогват сърцата, но в случая с избраницата на петия крал на Бутан не можем да говорим за случайност. Джецун Пема, родена на 4 юни 1990 г., произхожда от елита.

Прадядо ѝ е управител на източната провинция на страната, дядо ѝ е доведен брат на една от четирите жени на четвъртия крал, майка ѝ е представителка на една от най-старите благороднически династии в Бутан, баща ѝ - прочут летец, един от десетимата, на които е разрешено да извършват кацане на летището в Бутан - най-опасното в света заради късата писта, заобиколена от планински зъбери.
 
Бъдещата кралица често е канена на празници в двореца. Тя попада пред погледа на бъдещия си мъж по време на ежегодния традиционен кралски пикник в град Тхимпху. Тогава е само на 7 години и единственото, което я интересува, са играчките и вкусната торта.

Все пак, виждайки принца, в порив на най-искрени детски чувства изтичва до него и го прегръща. А той, 17-годишен юноша, се навежда и тихо ѝ прошепва: “Като пораснеш, ще станеш моя жена”. И добавя: само при условие, че никой от тях не се влюби в друг, докато тя навърши пълнолетие.

Когато се виждат с вече порасналата Джецун, повече не се разделят. Сгодяват се на 20 май 2011 г. и след 5 месеца вдигат сватба. Денят и часът на бракосъчетанието са изчислени от астролози, както се прави в Бутан. Кралят Дракон, както още наричат владетеля на Бутан, слага на главата на невестата корона от брокат (не от диаманти!) и я провъзгласява за кралица. След това се случва нещо нечувано и невиждано - целува младата си съпруга пред всички, и то по устата.

Интересното е, че в Бутан е разрешено многоженството, но е забранена публичната проява на чувства. И целувката на монарха е само първото, с което той решава да промени нравите.

Следващото е, че не позволява съпругата му да върви зад него, а винаги я държи за ръка и е готов да я целуне във всеки момент. Излишно е да казваме, че поданиците на Бутан обожават своите владетели - млади, красиви, съвременни, те често се разхождат по улиците и общуват с хората. Не живеят в огромен дворец, а в неголяма едноетажна къща, карат велосипеди и присъстват в Инстаграм.

Именно в социалните мрежи бяха показани първите официални снимки на наследниците им - Джигме Намгиал Вангчук, роден през 2016 г., и Джигме Угиен Вангчук, роден през 2020 г.

Често наричат бутанската кралска двойка “Кейт Мидълтън и принц Уилям на Изтока”. Те наистина си приличат по много неща, включително по това, че се женят в една и съща година - 2011-а.