Черно-бяла ретро снимка с доста добро качество, за която се подозира, че е на Апостола на свободата Васил Левски, се появи в интернет.

Снимката е открита наскоро от сръбския историк Драган Миливоевич и е публикувана в историческото списание Београдска зора със следния текст „Ово је бугарски јунак који се борио на страни Срба против Османског царства“ или на български език „Това е български юнак, който се е борил на страната на сърбите против Османското царство“.

Твърди се, че най-ранната снимка на Васил Кунчев е направена в Белград през 1860 година, по време на Първата българска легия. Няколко години по-късно ще заслужи прякорът Левски.

Проверка на SafeNews.bg показва, че ако снимката е от 1860 година, то тогава Васил Иванов Кунчев би трябвало да е бил на около 23 години. Видимата възраст на това момче съвпада, но това не значи, че е сигурно, че на фотоса е Апостолът на свободата, а не някой друг.

Друга известна снимка ( в ляво ) може да ни даде представа дали ликът на новооткритата снимка прилича на Левски или е на друг юноша.

Припомняме, че първата българска легия е военен отряд, сформиран в Белград от български доброволци по време на сръбско-турския конфликт от 1862 година.

Легията участва в боевете за Белградската крепост. Взема участие във въоръжените стълкновения с турците при Варош капия и Видин капия в Белград. Впоследствие отбранява участък от сръбските позиции в града, а част от българските доброволци е изпратена в Крагуевац.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук