Не тръгвайте на пикник в гората без турстически пожарогасител. Мярката е добра като превенция срещу горски пожари в сухото и топло време. Наличието на пожарогасител в раницата или багажника на колата ви би била добра превентивна мярка, която би ви позволила бързо и навреме да реагирате, ако от барбекюто ви например прехвърчат искри, които бързо може да се възпламенят от ветреца в планината и подпалят близките сухи треви, храсти или гора, обясняват огнеборците.

Средно по 30 излизания на ден имат огнеборците в Пловдив през последната седмица за гасене на пожари, като по-голямата част от тях са за пламнали треви и боклуци, пише "Марица".

В петък се подпалиха сухи треви в района на Златитрап. Преди това пожар избухна в района на село Руен. Бързата реакция на пожарникари и група от селото спрели пламъците и спасили близката гора.

Топлото и сухо време е предпоставка за избухването на пожари в сухи треви и гори. Често причината е небрежно боравене с огън. До вторник, когато се очаква понижаване на температурите и превалявания, рискът от горски пожари остава висок, предупредиха от Пожарната. Оттам припомнят да бъдем особено внимателни при паленето на огън в планината. Да не се горят стърнища и отпадъци. Да не се захвърлят незагасени фасове в сухите треви.