Археолози вярват, че са открили най-стария непокътнат кораб в света на дъното на Черно море, където лежи повече от 2 400 г., пише The Guradian. 23-метровият кораб се смята, че е от Древна Гърция. Мачтата, руля и греблата са открити на 2-километра дълбочина. Липсата на кислород на тази дълбочина е запазила кораба, според учените.

Корабът е открит от международния "Морски археологически проект Черно море" (MAP Black Sea). Професор Джон Адамс коментира, че не е вярвал, че може да се открие непокътнат кораб от античния свят.

Вярва се, че корабът е търговски.

Екипът обяви, че възнамерява да остави кораба, където е открит, но добави, че малко парче е било проверено от университета в Саутхемптън. Резултатите потвърждават, че това е най-старият непокътнат кораб в историята на човечеството. Данните ще бъдат съобщени на конференция в Лондон през тази седмица.

Археолозите са открили повече от 60 кораба. Те са на тригодишна мисия за изследване на Черно море, за да се установи какви промени са възникнали на морското равнище преди хиляди години.