На фона на малкото нови модели самолети, авиационната индустрия увеличава усилията в търсене на иновации, като примамва пътниците с по-широки седалки, по-бързо обслужване и дори пресни палачинки, пише Трафик нюз бг.

Тази година Qatar Airways показа новата си бизнес класа, която може да бъде превърната в заседателна зала за четирима или двойно легло. Бизараната в Дубай Emirates, която вече предлага душове в самолетите си А380, внася още повече лукс в летящите си барове.

В същото време Airbus Group SE съобщи във вторник, че ще промени дизайна на т. нар. голямо стълбище на самолетите си А380, за да създаде повече пространство за пътниците.

Иновациите от следващото поколение, показани на изложението Aircraft Interiors Expo в Хамбург, което започна вчера, включват автоматизиране на услугите по време на полет и повече забавления за пътниците. Наред с по-практичните нововъведения, има и такива, които може би никога няма да станат реалност.


Bloomberg публикува пет иновации, с които си струва да се запознаете.

1. Сервитьор-киборг

Парижката компания Altran изобрети сервитьор-робот, който взема поръчката ви за напитка и храна предварително и я доставя до вашия ред. Самоуправляващата се количка събира и боклука в края на полета, така че стюардесите и стюардите от плът и кръв имат повече време да се съсредоточат върху важни проблеми, като сигурността.

За съжаление, роботите нямат ръце, така че задачата да подадат горещата чаша с кафе на пътниците до прозореца ще трябва да бъде поверена на някой късметлия, заел седалка до пътеката.

2. Убиец на микроби

Компанията GermFalcon, използваща технология за дезинфекциране на болници и на канализации, която вече функционира, ще пуска ултравиолетова светлина в кабината, за да почисти облегалките за ръце, подносите и дори тоалетните.

Технологията може да унищожи бактерии и вируси на 54 седалки за една минута. На летищата и в самолетите вече има толкова много радиация, кой би възразил срещу още малко вредни лъчи?

3. Летящо гурме

Ако пържолата ви е препечена, скоро ще можете да я връщате. Lufthansa подготвя готварски печки, които пържат яйца, пекат хляб и варят ориз на 10 км височина. Не се притеснявайте, че костюмът ви ще замирише на мазна лъжица, докато кацнете за важната си бизнес среща: летящата кухня, която по-скоро прилича на научна лаборатория, върви с отдушник.

А катинар не позволява на миризмата на цвърчащо говеждо филе да се разпространи покрай седалките по време на турболенция.

4. Сърфиране на прозореца

Осигурили сте си седалка до прозореца, сложили сте си слушалки в ушите и сте наместили добре възглавницата си. Време е за успокояваща гледка на... борсови индекси. Базираната в Лион, Франция, компания Vision Systems иска авиокомпаниите да превърнат прозорците на самолетите си в екрани, от които пътниците могат да получават подробности за полета, да поръчват напитки и естествено, да купуват разни неща.

Авиокомпаниите търсят нови начини да увеличат приходите си от забавления на борда, отбелязва компанията. Ако искате да се изключите, екраните могат да бъдат замъглени, така че да виждате облаците през затъмнено стъкло.

5. Създаване на пространство

Подвижните седалки са иновация от бъдещето. Molon Labe Designs иска да ви накара да повярвате в тях. Идеята й за реконфигурация на кабините включва седалка до пътеката, която може да се придвижи върху средната седалка за разширяване на коридора по време на качване на пътниците.


Бизараната в Денвър стартъп компания предлага също средни седалки, които са най-широките в индустрията със своите 21 инча (53 сантиметра). Те могат да се позиционират по-назад и леко по-надолу от съседните седалки, за да се избегне блъскането на ръцете върху подпорите.