Мургав и висок германец с брада като наемник в „Ислямска държава” (ИД) и облечен от главата до петите в черно от месец яде и пие на корем в кръчмите на Флоренция. Ама без да плаща, като обикновено избира за кулинарно-алкохолните си интервенции най-луксозните локали в историческия център на столицата на Ренесанса, съобщава Румен Михайлов, кореспондент на “Монитор” в Италия

Когато пък му представят сметката, той не бяга, а винаги казва на собственика на заведението добре заучената на езика на Данте Алегиери фраза: „Да ми я платят италианците, аз съм германец!“

Страхотният муфтаджия се казва Роланд, на 37 години е и живее къде като клошар под някой мост или навес, къде из евтини пансиони. Със сигурност в ресторантите и кафенетата в центъра на Флоренция се подвизава от месец, защото полицията го прибира за пръв път на топло преди трийсетина дни.

Оказва се, че Роланд е без документи за самоличност, но казва на униформените всичко за себе си и те веднага намират потвърждение на думите му в регистрите на силите на реда в Германия. После го пускат срещу подписка и обещание повече да не яде и пие гратис, което не му пречи да влезе в първото изискано кръчме и да обърне две – три бири за туширане на преживяния стрес.

Според флорентинското пишещо братство обаче немецът може да е започнал гастрола си в красивия град преди два и даже преди три месеца, тъй като някои журналисти установяват, че той е стар познайник на доста собственици на заведения. На които е отказвал да плати, но те не са се оплаквали в полицията, тъй като им е свършвал някаква дребна работа или просто им е бил забавен с разсъжденията си за живота на развален италиански.

Впечатляващото е това, че без да му пука и като на шега Роланд винаги си поръчвал скъпи дебели флорентински говежди пържоли, които поливал с индустриални количества бира. Понякога опитвал и от прочутата тосканска супа с черно зеле „риболита“, подлютени спагети със сос от белени домати и босилек, препечени филийки с пастет от маслини и други местни специалитети.

Ако се вярва на репортерската статистика, през миналата седмица натрапникът е гастролирал в три кръчми и след оплакванията на собствениците им в полицията е бил задържан. Но само за няколко часа, след което е бил пускан на свобода подписвайки документ, че до седмица ще се регистрира на постоянен адрес и няма да хапва и пийва без да плаща.

Последната му среща с униформените служители на реда е била в събота по обяд и след нея Роланд влиза в кафене на централния площад „Синьория“, където обръща седем бири и хапва десетина сандвича – „трамедзини“ за общо 62 евро. Които щели да му ги платят пак италианците!