Времената и нравите на хората постоянно се променят. Така са и законите. Например отдавна вече не се използват гилотините като средство за извършване на смъртно наказание. Днес, в някои държави, където все още има такова наказание се използват по-хуманни средства като инжекция. Предлагаме ви да видите по пример на смъртните наказания как ще се промени закона за още 5 неща в следващите 50 години.Автомобили с бензин и дизел

Тъй като температурите по света се вдигат, световните лидери водят борба срещу втория по големина източник на изменението на климата -  изкопаемите горива, използвани в транспорта, които представляват повече от половината от емисиите на въглероден диоксид.

Страните, включително Обединеното кралство, Франция, Китай и Индия, обещаха да преминат от автомобили с газ и дизелово гориво към електрически автомобили до 2050 г. (или по-рано, в зависимост от страната), а междувременно правителствата търсят начини да стимулират собствениците на електрически превозни средства.

Шофиране на кола

Калифорния неотдавна се съгласи да позволи на производителите да тестват самоходни автомобили по обществените пътища - знак, че сме на път да имаме превозни средства без шофьор, които да транспортират хората до 2030 г., както очакваха някои производители.

Ако тези автономни автомобили успеят да премахнат човешката грешка (и автомобилните произшествия заедно с нея), това може да се окаже стимулът, който ще спре от пътя по-опасните, контролирани от хората превозни средства.

Отказът от ваксинации за дете

Така както движението против ваксините придобива все по-голяма сила, така и болестите, които ваксините трябва да изкоренят, се увеличават.

Някои родители се позовават на недоказани твърдения, че ваксините причиняват аутизъм, както и на религиозни убеждения, като отказват да ги поставят на децата си.

И тъй като броят на родителите, неваксиниращи децата си, се увеличава, се обмисля вариант те да нямат право на отказ.

Лампи с нажежаема жичка

Традиционните крушки вече се заменят от енергоспестяващите LED, които не само пестят електричество и пари, но и са по-дълготрайни. В бъдеще обикновените крушки може дори да бъдат забранени.

Солариум за непълнолетни

Смята се, че солариумите са отговорни за над 419 000 случая на рак на кожата в САЩ всяка година, според проучване, публикувано в списание JAMA Dermatology.

Повечето студиа имат възрастови ограничения за малолетни, използващи солариум, и всяка година се приемат нови ристрикции. В Австралия и Бразилия вече са незаконни, а във Великобритания не се използват от непълнолетни.

Ако лобистите срещу рака на кожата си проправят път, американските закони ще последват примера.
 

Кокошки, отглеждани в клетки 

Най-малко 140 големи компании - включително McDonald's, Walmart, Target и General Mills, обещаха да използват само яйца от кокошки, гледани на свобода до 2026 г., а законите могат да се окажат пагубни за ферми, които не последват това.

През декември 2017 г. Масачузетс прие закон, изискващ яйца, свинско месо и телешко месо, продавани в държавата, да идват от животни, които не са били държани в клетки, започвайки от 2022 г.

Източник: Profit.bg.