Американски учени успокоиха всички, наблягащи на секса заради призивите да си стоим у дома, че коронавирусът не се предава по полов път, но техни британски колеги предупредиха, че целувките може да са рискови. Това съобщи в. „Мирър“.

Целуваме се със затворени очи, защото...

Учени от университета на Юта не установиха следи от новия кронавирус в тестисите и семенната течност.

Изследването им е малко, но според тях е обещаващо и важно.

Имунолог сензационно: Сексът убива коронавируса

„Ако болест като COVID-19 се предава по полов път, това щеше да има големи последици за дългосрочното репродуктивно здраве“, каза д-р Джеймс Хоталинг от екипа.

За изследването учените са събрали проби семенна течност от 34 китайци месец след диагнозата им за COVID-19.

Лабораторните тестове не са открили новия коронавирус в нито една от пробите, а генетичният анализ показал, че никак не е вероятно той да навлезе в тестисите.
 
Сексолог разкри как карантината влияе на секс мераците

Въпреки резултатите специалистите отбелязват, че това може да не е вярно за много тежко болните от COVID-19, защото при по-голямо вирусно натоварване може да се инфектира и семенът. Отговор за това още няма, уточнява bg-voice.com.

Макар и COVID-19 да не се разпространява по полов път, това може да стане с целувка. Британският лекар д-р Симран Дио призова сънародниците си да не се целуват и да не споделят храна и напитки.

3 секс пози, с които да свършите заедно СНИМКИ 18+

„Състояния като коронавируса се разпространяват с водни капки и със секрети от носа и устата, ако съдържат вируса. Затова целувките, ръкостискането, споделянето на храна и напитки създават по-голям риск от предаване на заразата, изтъкна тя.