Замисляли ли сте колко вода се хаби месечно при ползване на тоалетната и как това натоварва месечните сметки? А дали можем да се предпазим във време на пандемия от COVID, когато ползваме тоалетна на обществени места?

Над тези въпроси е разсъждавал бившия учител Георги Димитров, известен като Амперабг. Самият той казва за себе си, съобщава БНТ.

"10 години съм професионален пенсионер, а преди това учител 40 години".

Изобретателят се занимава с много неща. Но най-новото му изобретение е свързано с тоалетното казанче. Намерил е решение на важни въпроси, които касаят всеки един от нас - ниски разходи на вода, оттам и на средства и предпазване от нежелани зарази.

"Най-интересното е че има голям воден стълб. Побира 6 литра по директива на ЕС от 13.06.2013 г. Изработено е от PVC 100 на 100 отпадъчно, найлон, няколко грама цветни метали, няколко грама, заема малко място, голям воден стълб и в същото време екологично", обяснява Георги.

Тези нови казанчета вече се ползват в обществени институции и училища в Ямбол. А най-яркият пример за ползата от тях е в спортното училище в града.

"Преди да поставя моето казанче, плащаха 300-400 лв на месец, сега по 50-60 лева. Т.е. съвсем, съвсем реална икономическа полза. Абсолютно реална, защото те не се повреждат, не текат и магазинерите даже не ги харесват.

Водата се пуска с крак, за да се предпазим от евентуално заразяване с коронавирус.

Нововъведението може да се приложи на всеки вид тоалетна чиния. Интересът обаче към момента не е голям.

Димитров е регистрирал в патентното ведомство изобретението си и не се страхува от промишлен шпионаж. А една подобна система, според изобретателя й, излиза около 50 лева.

Амперабг не крие големия си интерес към WC възлите, особено в детските градини. Дава решение как може да се акумулира резервна вода, която да се ползва при авария. Същото според него може да се приложи и в хотелите, като WC системата работи с промишлена вода.