Изкуствен интелект, разработен от руски учени, откри първоизточника на южнокорейския сериал Squid Game („Игра на калмари“), който оглави по рейтинг филмовата продукция на Netflix. Изкуственият интелект е стигнал до извода, че първообразът е детективският роман на Агата Кристи „Десет малки негърчета“ (чието заглавие в последните години в някои държави е променено, за да не буди расистки асоциации).

В първата минута на проверката апаратурата намерила съвпадения с японския филм „Кралска битка“, а в следващите установила сюжетна връзка с „Игрите на глада“, японския филм на ужасите „Страшната воля на боговете“ и сериала „Игра на тронове“. След това се разкрили прилики с още цял куп произведения, в основата на които стои прочутият роман на британската писателка Агата Кристи, издаден в далечната 1939 г., и неговите многобройни екранизации.

По-рано журналисти от официалната севернокорейска медия Arirang заявиха, че популярността на сериала „Игра на калмари“ може да се обясни с това, че той „разобличава реалиите на капиталистическата култура в Южна Корея“ и „обществото на неравенство, където към хората се отнасят като към пешки на богатите“.

Междувременно властите в Мадрид пък призоваха родителите да забранят на децата си да гледат сериала, пише Europa Press, позовавайки се на думи на съветника по културните въпроси към общината в испанската столица Марта Ривера де ла Крус.

„Аз гледах този сериал и ми се струва, че е прекрасен аудиовизуален продукт, но очевидно не е за деца до 12-годишна възраст. Тук трябва да има контрол от страна на възрастните, на семейството, които трябва да поставят ограничения“, заявява тя.

„Игра на калмари“ в момента е най-популярният продукт на Netflix в 90 държави, уточнява Монитор. За 25 дни след премиерата са го гледали 111 милиона ползватели на стрийминг платформата. Героите в сериала, изпаднали във финансови трудности, заминават за остров, където да се състезават на живот и смърт в игра, обещаваща на победителя огромна парична сума.