Дойде лятото, а с него и една голяма напаст - комарите. Всички знаем колко са неприятни и колко трудно може да бъде да избягаме от тях, пише Труд бг.

Особено ако живеете близо до парк или вода, или пък няма как да поставите мрежи на прозорците си, борбата с комарите може да се окаже доста предизвикателна. Ние ще ви запознаем с няколко естествени начина, с които ще можете завинаги да се сбогувате с комарите вкъщи.

Камфор

Той идва под много форми и го познаваме по-скоро като средство за отпушване на носа, но всъщност е едно от най-ефективните средства при борбата с комари и други насекоми. Може да се използва под няколко форми:


1. Камфор за горене – има формички напоени с камфор, които се запалват и леко пушат за около половин час. Това се прави на затворени врати и прозорци, а след като цялата формичка изгори, можете да отворите и няма да влезе и един комар.

2. Екстракт от камфор (може да се смеси и с валериан) – 100 гр се изпаряват на котлона, помага дори в много големи помещения

3. Таблетки камфор – поставят се в малко вода на няколко места из дома

Представяме ти 200 лв. Бонус за Спортна efbet.com
 

Чесън

Повечето от нас не са най-големите почитатели на миризмата на чесъна, но същото важи и за комарите. Те не само не го харесват, ами е и отровен за тях – ако бъдат напръскани с чеснов спрей умират веднага. 


За да направите чеснов спрей са ви необходими няколко глави чесън, обелете го и го нарежете или намачкайте, после го сварете за 15 мин и след като се го поставете в спрей бутилка.

Напръскайте около прозорците, вратите и балкона. Хората спират да усещат миризмата след около половин час, но отблъсква комарите за доста по-дълго.

Масло от лавандула

Най-разпространеното етерично масло и много по-приятно миришещо от чесъна (поне за хората). Просто го разредете с малко вода и отново напръскайте около врати, прозорци и балкони. Ако искате да предпазите и тялото си от комарите, смесете базово масло с лавандуловото и се намажете.

Страхотен плюс е това, че лавандулата има толкова много приложения – когато пръскате дома си можете да напръскате леко и възглавницата си, за да спите спокойно, а когато се мажете с него има хидратиращ и антибактериален ефект. 

Мента
Подобно на лавандулата, ментата също отблъсква комарите. Нужно е просто да поставите прясна мента или масло от мента на няколко места в дома си. Още по-ефективно е и ако засадите мента на балкона, или по прозорците (ще можете да я ползвате и за прясна лимонада, за да се разхлаждате в горещите летни дни).

Цитронела

Най-големият ни фаворит, но не и на любимите ни кръвопийци. Комарите както и повечето насекоми мразят миризмата на цитрусите, затова и цитронелата е най-честата съставка в репелентите. Отново можете да разредите масло от цитронела с вода и да напръскате и/или да засадите няколко растения. 

Важно! Ако имате домашни любимци, проверете дали някое от маслата не е опасно или неприятно за тях. Все пак не искаме заедно с комарите да отблъснем и любимата котка, нали така?