На саудитски духовник бе забранено да проповядва, след като заяви, че мозъкът на жените се смалява с три четвърти спрямо този на мъжа, когато те отиват на шопинг. Всичките религиозни дейности на Саадж ал Хиджри бяха прекратени, след като той посъветва да не се позволява на жените да шофират в реч, съдържаща „подценяващи човешкия живот“ коментари, съобщи говорителят на провинция Асир.
Ултраконсервативната Саудитска Арабия е единствената страна в света, която не дава на жените да шофират, въпреки амбициозните цели на правителството да увеличи ролята на нежния пол в обществото, по-специално на пазара на труда.
 

Жените в кралството също са задължени да носят хиджаби, за повечето си правни стъпки те трябва да са придружавани от мъже.
 
Във видео, от което става ясно, че той е духовният лидер на южната провинция, Хиджри пита какво би направил департамента по транспорта, ако разберат, че мъж има само половин мозък. „Ще му дадете ли книжка, или не? Няма. Защо тогава да даваме и на жените, след като и те имат само половин мозък? Като отидат на пазар, губят още половин. И какво остава? Една четвърт. Настояваме за проверка на департамента по транспорта, защото те не стават за шофьори, имат само една четвърт мозък“, казва той. 

Коментарите предизвикаха вълна от гняв в социалните мрежи, които са доста популярни в кралството. Потребителите в Туитър споделят видеото с духовника и го обсипват с критики и шеги.  

Превод и редакция: БЛИЦ