Какви подаръци е получавал като държавен глава бившият първи Тодор Живков. В родния му град Правец показват ювелирни оръжия и произведения на изкуството, съобщава bTV.

В музейния комплекс при родната къща на Тодор Живков утре ще бъде открита официално изложба с редки подаръци, които Тодор Живков е получавал от други държавни глави от много континенти.

Един от най-интересните екземпляри е седло за камила лично от Муамар Кадафи, към него има и поздравителна картичка.

Тодор Живков е получавал десетки подаръци, в музея са изложени повече от 300. Сред тях и такива, които са безценни и такива, които са произведения на изкуството.

Стотиците подаръци в музея са само малка част от това, което Тодор Живков е получил при обмяна на визити през годините. Акцент в изложбата са оръжията - и хладни, и огнестрелни

Изложба, Тодор Живков, подаръци
Снимка: btvnovinite.bg

Според експертите почти всички експонати се оценяват на хиляди евро. А някои са направо безценни, защото са произведени в от един до три екземпляра.

Сред по-оригиналните са костюм на самурай, реплика на кремълския часовник, инкрустирани купи и ножове и статуетки от слонова и тюленова кост. 

Изложба, Тодор Живков, подаръци
Снимка: btvnovinite.bg

„Такава изложба, където са събрани накуп подаръци на държавен глава, няма къде да се види другаде”, подчерта Михаела Занева, уредник в Исторически музей – Правец. 

Подаръците са разделени в две зали - в по-малката са тези, получени от българи и балкански лидери, а в по-голямата - от ръководители и делегации от целия свят.

Макар че изложбата все още не е открита, и днес имаше желаещи да разгледат. Официалният старт на изложбата е утре. 

Изложба, Тодор Живков, подаръци
Снимка: btvnovinite.bg

Най-редките екземпляри, а именно - позлатен инкрустиран пистолет, а също и автоматът от Никарагуа с уникална оптика ще останат тук само няколко дни. От музея обявиха, че причината са мерки за сигурност.