В ранните версии на библейските книги присъства воинът-гигант Голиат, който се отличава с феноменален ръст.

Според древните описания височината на исполина, загубил битката с невръстния Давид, е съответствала на четири лакътя и педя.

На колко обаче се равнява това в съвременни мерни единици? Отговор на въпроса дават археолози от САЩ, цитирани от портала Сайънс нюз, предава БТА.

Учени от университета "Бригам Йънг" под ръководството на Джефри Чадуик решават с точност да определят ръста на легендарния Голиат.

Приема се, че египетският лакът, който се използва като мярка за дължина в Израел, е 52,5 сантиметра.

Археологически разкопки в древни израелски градове обаче разкриват, че местните жреци всъщност не са се придържали към единни стандарти. 

Учените са обърнали внимание на ширината на проходите в храмовете на градовете Бетсаида и Гат, която е 2,38 метра. Оказва се, че според древните мерки за дължина това се равнява на "четири лакътя и педя".

Така излиза, че височината на Голиат е била под два и половина или дори три метра, както е прието да се смята.

"Ако четири лакти и педя се равняват на 238 сантиметра, това означава, че височината на Голиат е била колкото на съвременен баскетболист.

Разбира се, това все още е доста като за древен жител на Близкия изток, но въпреки това актуализираната цифра изглежда много по-близка до реалността", казва Джефри Чадуик.