Изследователи във Флорида използваха нов подход за борба с разрушителната за местната фауна инвазия на азиатски питони-гиганти и успяха да заловят един от най-големите екземпляри – женска с дължина 5,2 метра. Зоолозите твърдят, че змията е достатъчно едра и силна, за да удуши и да погълне елен.

Заловеният женски питон е по-дълга от едноетажна постройка и тежи над 140 килограма. Това е един от най-големите питони, уловени в южната част на Флорида.

Изследователите открили огромното влечуго, като използвали мъжки питони, снабдени с радиопредаватели, което им позволявало да проследяват мъжките по време на размножителния им период.

"Екипът не само премахва инвазивните змии, но и събира данни за научни изследвания, разработва нови инструменти за премахването им и научава как питоните се размножават“, казаха учените.

Установено е, че дългата над 5 метра женска е имала 73 яйца. Влечугите нямат никаква конкуренция сред хищните видове във Флорида и се размножават бързо, създавайки "значителни заплахи за местната дива природа", предупреждават изследователите.

Змиите могат да унищожат част от местната дива природа, като убиват не само малки животни като зайци, птици и опосуми, но също алигатори и възрастни елени. Заловеният питон гигант е от породата Бирмански питон и се счита за докаран отвън вид, откакто за първи път е внесен във Флорида през 80-те години.

Сега броят на питоните наближава рекордните 300 000, въпреки че Министерството на вътрешните работи на САЩ забранява вноса им в страната през 2012 г. Те вече са засичани и в щатите северно от Флорида.

Комисията за опазване на рибата и дивата флора във Флорида е спонсорирала множество ловни програми за ограничаване на броя на влечугите. Но тези усилия за сега не успяват да забавят разпространението им.

Сред идеите, които жителите на южна Флорида са предложили има доста екстравагантни като внасянето на австралийски кучета-териери, които убиват змии, и опъване на бодлива тел около дърветата, за да се защитят птиците.