Бразилка беше арестувана по подозрения, че е използвала екстрасенс, за да отмъкне от майка си произведения на изкуството, пари и бижута на стойност над 140 млн. долара.

Предполагаемата жертва е вдовицата на един от най-известните бразилски колекционери на предмети на изкуството.

Срещу дъщеря й са повдигнати обвинения, че е откраднала нейни предмети на изкуството, използвайки мним екстрасенс, който да я убеди, че са прокълнати.

Една от картините, произведение на един от най-известните бразилски художници, е била открита скрита под леглото на един от съучастниците.

Според полицията в Рио де Жанейро и местни медии, измамата започва през 2020 г., когато жертвата е била уведомена от предполагаем екстрасенс, че дъщеря й е болна и е била убедена да плати за лечението й, информира BBC.

В следващите месеци дъщерята и нейният съучастник, представящ се за екстрасенс, "започнали да изнасят предмети на изкуството от дома, твърдейки, че картините са прокълнати, имат негативна енергия и трябва да бъдат подложени на молитва".

В измамната схема впоследствие се включват още няколко съучастника, твърдят от полицията.

Твърди се, че дъщерята и другите заподозрени са малтретирали жертвата и са я държави вкъщи месеци наред.

"Взели са 16 картини," казва пред Ройтерс полицейският служител Жилберто Рибейро, в това число творби на известни бразилски творци.

Три картини на Тарсила до Амарал, популярен бразилски художник, също са били откраднати, като полицията ги оценява общо на 137.69 млн. долара.

Една от картините, на име Sol Poente, е била открита под леглото на един от заподозрените, според местни медии, докато други творби са били продадени на художествени галерии.

От полицията съобщиха, че седем души са заподозрени в участие в продължилото с години престъпление и ще бъдат съдени по редица обвинения, в това число за присвояване, грабеж и изнудване, предаде Ройтерс.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук