Вече половин век странни факти и конспиративни теории витаят около името на първия човек, полетял в космоса - Юрий Гагарин, пише Телеграф бг.

Прелюбопитен факт е, че много от тях са свързани с България, а една от тях гласи, че Гагарин два пъти е търсил среща с българския феномен Ванга.

Руснакът е първият човек, направил обиколка около планетата ни, но големите обиколки за него започнали едва след завръщането му от космоса.

В разгара на Студената война руският летец в един момент става по-ценен от златото и платината, дори от най-мощта ядрена бомба.

Защото той станал символ на победата на комунистическия строй над “лошия капиталистически Запад“ в битката по превземането на космоса.

И логично след кацането си той е впрегнат да обикаля целия свят. Сред първите страни логично е братска България. У нас той идва именно през месец май през далечната 1961 г.

НЛО

Покрай този факт навремето тръгва информацията, че Гагарин е видял НЛО в космоса, та е поискал възможно най-скоро да се допита до Ванга.

Имало ли е такава среща между двамата, засега остава загадка. Биографите на Юрий Гагарин също отбелязват голямо съвпадение. След като каца на Земята, самият той изразил необяснимо желание да дойде в родината на Кирил и Методий.

Първият секретар на ЦК на БКП Тодор Живков лично посреща космонавта на летище София и произнася реч

Гагарин в компанията на тогавашния първи в републиката Тодор Живков минават парадно през центъра на София

Особено при първото идване обаче такава среща е била малко вероятна, тъй като графикът на Колумб на Вселената бил разписан до минута. Освен това драконовските мерки по охраната на Гагарин са били изключителни. Юрий навсякъде бил придружаван от генерали на УБО, а в тълпата имало десетки агенти под прикритие.

Според коментарите тогава Тодор Живков се е опасявал у нас да не направят атентат провокация на космическия герой точно в София.

Мерките по опазване здравето и живота на Гагарин у нас били нечувани

Маратон

От 22 до 25 май Юрий Гагарин прави истински маратон у нас, сигурно по-тежък от 108-минутната му обиколка около Земята. Той посещава София, Плевен, Стара Загора, Варна, Бургас.

В програмата му влизат срещи с ученици, работнически и научни колективи. Свидетелите разказват, че космонавтът е бил изумен колко близки са езиците ни, защото разбирал всичко на плакатите.

Той спонтанно поискал да посети една от църквите ни, тъй като е бил вярващ човек, но му било отказано по идеологически причини. Някъде тогава сигурно разбрал, че оттук насетне животът му ще бъде следен под лупа.

Пионерско посрещане на космонавта в 138-о училище в София Ю.А.Гагарин

Созопол

Вторият път, когато Гагарин търсил контакт с Ванга, бил през 1966 г., само две години преди неговата кончина. Тогава първият човек в космоса дошъл на почивка в Созопол заедно с красивата си съпруга Валя. Те били придружени от тяхно приятелско семейство, но така и не им останало време да отидат до Петрич.

Свидетели от ония години описват един доста куриозен момент. Видните руски туристи от София решили да отидат до Бургас със самолет. В един момент Гагарин влязъл в пилотската кабина и сам пожелал да пилотира самолета „Ан 24“. Командирът на полета нямало как да откаже честта на един космонавт да поеме щурвала.

Пропаганда

На 27 март 1968 г. светът е разтърсен от вестта, че Юрий Гагарин е загинал при тестове на изпитателен изтребител МиГ-15. Ненадейната му кончина веднага дава храна на поредната доза конспиративни теории и хипотези. Доста фантастична хипотеза изказва българската пророчица Ванга. Според нейната визия Гагарин всъщност е взет от извънземните секунди преди катастрофата. Ковчегът му е положен празен, вярват и днес фенове на конспирациите.

Будилникът

Извънземната хипотеза се лансира и от друг руснак - звездата на руското кино Вячеслав Тихонов, познат у нас от филма „17 мига от пролетта“. През 1979 година той също направил визита при феноменалната Вангелия Гущерова. „Но трябва да знаете всички: Юрий Гагарин не е умрял. Той беше взет!”, казала пророчицата.

Близки говорят с летеца по телефон след смъртта му

В родината на Пушкин се тиражира доста странен случай. При него посмъртно съобщение от Гагарин получил негов близък приятел. Павел Попович твърди, че точно на рождения му ден (5 ноември) по телефона във фамилния дом се обадил човек. Неговият глас толкова приличал на космонавта, че Попович спонтанно възкликнал „Юра, ти наистина си жив“.

Павел е убеден, че това е бил самият Юрий Гагарин. Каза ми така: „Павло, извинявай, обаждам се да ти честитя рождения ден, но не казвай на никого". Никой освен Гагарин никога не ме е наричал Павло, връща лентата назад руснакът.

Вдовицата на Гагарин разказва друг потресаващ случай. Веднъж млад мъж позвънил в апартамента й и предал папка с писмо от... космонавта.

Тя попитала странника защо мъжът й не дойде лично да й го предаде, той отвърнал, защото още не е дошло времето. Вдовицата на космонавта се изумила, защото когато отворила плика, почеркът съвпаднал с този на мъжа й.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук