Новият сезон в българския футбол стартира със старите фаворити. Шампионът Лудогорец продължава да е класа над останалите, като само ЦСКА като че ли е готов да бъде реална конкуренция на “орлите” от Разрад в спора за титлата. Означава ли това, че нашият шампионат е скучен? Мнозина биха отсекли “Да”, без да се замислят, като допълнят, че качеството на играта у нас изостава от европейските стандартни с 20-30 години.
 
Това може би е твърде сурова присъда, макар и да не е лишена от основания. Но и българското първенство може да бъде вълнуващо, особено ако се правят прогнози на мачовете. Портал към такава възможност е https://betindex.net/bet365/. Статистиката от първите 6 кръга, макар и непълни заради отложените мачове на Лудогорец, ЦСКА и Арда, насочва към интереси тенденции. Някои от данните са очакваните, докато други насочват към по-изненадващи шансове.
 
Резултатността в България е под средната

 
Ето това довод в подкрепа на твърдението, че у нас се играе скучен и почти негледаем футбол. Факт е, че до първата пауза за сезона за мачовете на националния отбор през септември, резултатността в Efbet лига е под средната за Европа - 87 попадения в 37 срещи, или 2,35 средно на мач. Очевидно линията под 2,5 гола е печеливша в повечето случаи. Само 16 срещи са завършили с три или повече отбелязани гола, за да донесат успех на тези, които са предвидили стандартния Over. Но тук идва и изненадващият факт - над 1/4 от двубоите (10 от 37) приключиха с поне 4 попадения в тях. А залог над 3,5 гола определено носи доста по-апетитна възвръщаемост.
 
Често срещана е опцията и на другия полюс - най-скучният резултат 0:0. 6 нулеви ремита за 6 кръга служат като аргумент на критиците на българското първенство. Да, но безголово равенство може да зарадва запалените по прогнозите на точни резултати. 0:0 се изплаща почти винаги с коефициент над 5.00, а при положение, че приблизително един на всеки 6 двубоя завършва без нито едно попадение, това очевидно насочва играчите към изгодна възможност.
 
Няма кой знае каква диспропорция при друг популярен пазар - Двата отбора да отбележат. При резултатност под средната е логично в повечето случаи правилният отговор да е “Не”. Така е, но преимуществото пред опцията “Гол/Гол”, както наричат играчите двубоите, в които топката е посетила и едната, и другата мрежа, не е осезаемо. 20 от 37 срещи са завършили, без поне единият отбор да вкара, което е малко над 50 на сто от случаите.
 
Първенството вече не е толкова подчертано домакинско

 
Тенденцията, която доближава Efbet лига до водещите в Европа, е при разпределението между победи за домакина и за госта. Свикнали сме, че в България печелят предимно тези, които играят вкъщи. Домакините наистина имат превес, но той не е толкова сериозен. 16 успеха за отборите, които играят на свой терен, срещу 11 за гостуващите след 6 непълни кръга говори за намаляване за разликата в това отношение. И по-често вече с победа навън се поздравяват отбори, за които сме свикнали да смятаме, че печелят точките си най-вече у дома.