Търсят се още около 0,5 млн лв  за довършване дома на доброто в памет на считания за „пророк на народа“ дядо Влайчо от село Коньово. Проектът стартира навръх Никулден м.г., когато бе направена първата копка върху площ от 5 дка, дарение от община Нова Загора и след процедура за обществена поръчка, спечелена от старозагорското „“КИМ 2002“ ЕООД, пише Монитор.

Архитектурният проект на дома е изработен от младата казанлъшка архитектка Силвия Папазова, тя е предвидила в бъдещата сграда от павилионен тип да има място за музейната сбирка с вещи , ползвани до смъртта му през 1981 година от Влайчо Жечев.

 В момента сбирката е забутано в една от стаичките на коньовското читалище „Кирил и Методий“ , там са част от книгите му, пътническия му куфар, с който е бил по време на заточението в концлагера Белене.Съвсем наскоро намерили и пишещата му машина, наложило се да я носят на ключар, защото не можели да отворят куфарчето й, разказа кметът на селото Митко Симеонов.

Идеята е пространството около бъдещия т.нар. културно-информационен център да бъде своеобразно място за усамотение и свързване с духа на ясновидеца, вече е готова ажурната ограда, от основите са „изпълзели“ и стоманобетонните основи и колони за основния павилион. Проектът предвижда още една сграда в съседство, две чешми и малък пчелин, а за в бъдеще и параклис,за който общината е заложила в тазгодишния си бюджет 50 000 лв в перото за капиталови разходи“. Паркът е в съседство със строения през 1886 година селски храм „Свети арахангел Михаил“, но от старозагорската митрополия не са дали съгласие за освещаване. Причината е , че дядо Влайчо е бил сред най-ревностните последователи на учителя Петър Дънов, основател на „бялото братство“ у нас.Запазена е и къщичката, където е живял ясновидецът, но тя е собственост на наследниците на брат му и затова там не се предвиждат строителни намеси, коментира новозагорският кмет Николай Грозев, който е основен инициатор и двигател за създаването на „дома на доброто“.

„Разчитаме основно на дарители, вижте как беше построена църквата на леля Ванга в Рупите. Вярно е , че малко бавно върви всичко, но кое добро е станало бързо?“, допълва градоначалникът, който се прочу с това че преди няколко години поръси със захар основните пътища в района след серия от катастрофи с жертви. Ръсенето станало по „завет“ от дядо Влайчо, уточни тогава Грозев.

Самият той е имал среща с народния пророк през далечната 1980-а, тогава от него чул много неща за себе си и страната, всичко до сега се сбъднало.

. „Нека хората се докоснат до личните ме вещи, нека почувстват духовната му сила, за да бъдем по-смирени и по-щастливи…“, обяснява каращият третият си мандат кмет. Грозев припомня, че славата на дядо Влайчо избуяла след Първата световна война и дори по едно време бил далеч по-разпознаваем от леля Ванга.

Дори през 30-те години тайният съветник на цар Борис ІІІ  Любомир  Лулчев му организирал среща с новозагорския феномен, за да познае дали ще му се роди престолонаследник. Влайчо познал раждането на Симеон, но отсякъл:„Нито ще е царствен, нито ще царува“,от което владетелят останал много огорчен и повече не го потърсил. След 9 септември 1944 –а пък си навлякъл неприязънта на новите управници защото познал датата, на която ще се спомине партийният вожд и учител Георги Димитров.това му струвало серия от гонения и пращане в концлагер.Едва в края на живота си се почувствал по-свободен, дори по поръка на старозагорския партизански командир Стою Неделчев – Чочоолу написали за способностите му в един от вестниците и пред дома му легално се извила опашка от търсещи помощ.Дългогодишната служителка в местното кметство Мария Жечева пък направо отсича „Леля Ванга е голяма, ама Влайчо беше с ръст по-нависоко от нея!.“

Нейна връстница пък с огорчение ще сподели след като на 30 март огън унищожи два вагона от бързия влак на гара Коньово и само по чудо се размина без човешки жертви: „Той Влайчо преди да умре каза, че голяма беля ще се случи с тези влакове, ама кой да го слуша…“.

Местните се надяват срокът за завършването на дома – 15 август 2019-а, когато ще се честват 125  години от рождението му да бъде спазен.