Според древните историци Атлантида е легендарен континент, разположен в океана отвъд Херкулесовите стълбове. Има се предвид, че се предполага, че се е намирал в Атлантическия океан, недалеч от Иберийския полуостров.

Мистериозният континент е споменаван от известни личности от древността, като Солон, Платон, Херодот, Диодор Сицилийски, Посидоний, Страбон и Прокъл.

Според сведенията от Платон Атлантида достига своя зенит през 9000 г. пр.н.е., след което потъва заради катаклизъм. Официалната наука не признава съществуването на този древен континент.

Всъщност не се извършват никакви изследвания, свързани с Атлантида. Сериозните научни общности не влагат средства и ресурси в този въпрос. Така че изучаването на древния хипотетичен континент е оставено на мистификаторите и езотериците.

Но ако световната научна общност пожелае да разгадае древната мистерия, вероятно ще успее да открие нещо. Малцина са се спускали на дъното на Атлантическия океан, а ако са го направили, то е само в рамките на крайбрежието.

Съществува вероятност Атлантида да е съществувала в пределите на Азорските острови, но това отново не е доказано. Освен финикийските съкровища там не са открити никакви артефакти.

Заслужава да се отбележи и загадъчната култура на местните жители на Канарските острови, които са строили пирамиди по подобие на американските индианци, но външно са приличали повече на европейци.

Освен това културата на жителите на Канарските острови все още не е добре проучена. Някои учени смятат, че мистериозните гуанчи (аборигените от Канарските острови) може да са наследници на Атлантида.

Мистерията на Атлантида сама по себе си поражда много въпроси. И може би не трябва да се забравя, че Атлантида е споменавана от почти всички древни историци и философи, които в същото време са живели в различни времена.

В древността хората са били склонни да описват това, което наистина е било. Следователно е възможно Атлантида наистина да е съществувала. Но в близко бъдеще съвременната наука едва ли ще се заеме със създаването на сериозни експедиции по този въпрос.

Превод и редакция: БЛИЦ