Учените от Scripps Research са разработили синтетично антитяло, което може да бъде голям пробив в лечението на ухапвания от змии по света, особено тези от elapids, семейство змии, което включва някои от най-отровните видове, познати на човека.

 Това семейство включва змии като кобри, мамби и крайти, които са отговорни за значителен брой смъртни случаи от змийски ухапвания, достигащи до 138 000 годишно. Но ново развитие на изследователите има за цел значително да намали това смразяващо число, уточнява Glasnews.bg.

Традиционният метод за производство на антиотрови използва животни за производство на антитела срещу отровата. Този процес е противоречив поради много етични въпроси, опасностите от него и възможните алергични реакции при хората, пише New Atlas.

 Изследователският екип, опитвайки се да преодолее тези трудности, насочи вниманието си към общ токсин, открит в отровата на елапид, известен като 3FTx. Тези токсини причиняват предимно парализа при жертвите на змийски ухапвания.

След като анализираха отровните протеини на различни видове елапиди, изследователите откриха прилики в протеините 3FTx при различни змии. След това те започнаха да търсят антитяло, което може да неутрализира този токсин. Търсенето им ги отвежда до библиотека с повече от 50 милиарда синтетични човешки антитела, от които изолират антитяло, наречено 95Mat5. 

Това антитяло е било ефективно срещу отровата на няколко смъртоносни змии, включително многоивата змия и черната мамба, осигурявайки защита срещу парализа и смърт при предварителните тестове върху животни, установи проучването.

95Mat5 е моноклонално антитяло, което означава, че се произвежда синтетично, което елиминира необходимостта от животински донори и змийска отрова при производството му. Това не само решава етични проблеми, но също така намалява риска от нараняване и алергични реакции при хората, получаващи противоотровата.

Учените обаче предупреждават, че 95Mat5 не е магическа пръчица, която може да ни спаси от всички змийски ухапвания, тъй като змийската отрова се състои от сложна и разнообразна смес от токсини. За да се създаде наистина универсална противоотрова, ще е необходима комбинация от антитела, които едновременно са насочени към много от токсините, съдържащи се в отровите на различни змии. 

Сега екипът е фокусиран върху идентифицирането на допълнителни антитела, за да повиши ефективността на тяхната антиотрова и потенциално да покрие по-широк спектър от змийски отрови.

Откриването на 95Mat5 е важна стъпка в търсенето на универсален лек срещу смъртоносни ухапвания от змии. Самият факт, че това изследване потенциално ще спаси животи и ще предотврати увреждания в глобален мащаб, подчертава силата на науката и нейните непрекъснати иновации, за да ни помогне да се борим дори с най-страшните и опасни външни фактори.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук