За загадъчни светлини в небето съобщаваха българи от различни части на страната. Причината е разкрита. 

26 декември, 5:30 ч. сутринта. Жителят на Дулово Сезер Нихат пътува към вкъщи. Изведнъж вниманието му е привлечено от ярка светлина в небето. Той успява да направи три снимки на явлението, съобщава bTV.

„Топка, която беше много ярка, като ЛЕД осветление, а като опашка - газообразно вещество, дим. Чудехме се какво е това и в рамките на 10 минути започна да се разпръсква по небето”, разказа Сезер Нихат.

загадъчни светлини - ракета
Снимка: Аз, репортерът, bTV

Светлините са заснети от Русия, Турция, Румъния, Полша и Унгария.

Няколко часа по-късно руското министерство на отбраната съобщи, че ракетните войски със стратегическо предназначение са провели експериментално изстрелване на междуконтиненталната балистична ракета "Топол-М".

Именно нейния полет са наблюдавали Сезер и останалите очевидци в почти цяла Източна Европа.

светлини от балистична ракета

„При влизане в плътните слоеве на атмосферата, скоростта й е около 5 километра в секунда. При това положение около корпуса на бойната глава се получава плазмен облак. И точно този плазмен облак хората виждат и считат, че това е НЛО”, каза о.з. полк. доц. Гергин Гергинов.

Ракетата "Топол М" или на български "Топола", е стартирала и се е приземила на руска територия. Затова военното министерство на Русия не е задължено да информира други страни за експерименталния полет.

„Трасето е външно и няма никаква опасност нито за хората, нито за другите държави”, обясни о.з. полк. доц. Гергин Гергинов.

На 22 декември тези кадри на светещо НЛО станаха хит в социалните мрежи.

Собственикът на „СпейсЕкс” Илон Мъск го публикува в „Туитър” със заглавие "Ядрено извънземно НЛО от Северна Корея".

Това всъщност е отделянето на различните степени от ракетата „Фалкън 9”.

Потребителите схванаха шегата на милиардера, но явно не всички, защото ден по-късно Мъск написа: "Опасявам се, че повечето хора наистина са помислили това за извънземни..."

Междуконтиненталните балистични ракети се изстрелват вертикално. След това те се насочват под ъгъл от приблизително 45 градуса спрямо земната повърхност. Могат да достигнат височина от над 1000 километра, затова светлината им се наблюдава от територията на няколко държави.

Възможно е тези наблюдения да зачестят, защото Русия предвижда през 2018 г. да увеличи експерименталните изстрелвания.