Има много странни суеверия. По дефиниция суеверието е ирационално вярване, произтичащо от невежество или страх, или вяра в свръхестествена причинно-следствена връзка, пише GlasNews.bg.

Въпреки че суеверията не се основават на природни събития или причина, много разумни интелигентни хора все още участват в техните ритуали. Понякога те са станали толкова обичайни или вкоренени в културата, че хората дори не осъзнават дребните глупави неща, които правят.

Много хора все още чукат на дърво, за да се спасят от евентуално нещастно събитие. 

Много суеверия произлизат от една и съща човешка черта, която ни кара да вярваме в чудовища и призраци. Когато мозъкът ни не може да обясни нещо, ние си измисляме фиксации. Всъщност суеверията понякога могат да работят, защото вярата в нещо може да подобри изпълнението на дадена задача.

Счупеното огледало носи нещастие…

Според народните предания счупването на огледало е сигурен начин да се обречете на седем години лош късмет. Суеверието изглежда произтича от вярването, че огледалата не просто отразяват вашия образ; те пазят частици от душата ти.

Това вярване е карало хората в старите времена да покриват огледала в къщата, когато някой умре, за да не бъде душата му затворена вътре.

Да чукна на дърво…

Тази фраза е почти като словесен талисман, предназначен да предпазва от лош късмет след изкушаване на съдбата: „Счупването на огледалото не ми донесе никакви проблеми, да чукна на дърво“.

Фиксацията върху чукането на дърво може да идва от стари митове за добрите духове в дърветата или от асоциация с християнския кръст. Подобни фрази изобилстват на множество езици, което предполага, че желанието да не се разстройва една злобна вселена (Бог) е много често срещано.

Стискай палци!..

Тези, които желаят да имат късмет, често кръстосват един пръст върху друг, жест, за който се твърди, че датира от ранното християнство. Историята разказва, че двама души са кръстосвали показалци, когато си пожелават добрини, символ на подкрепа от приятел към човека, който проявява желание за успех като знак на благодарност.

Традицията постепенно се превръща в нещо различно, което повечето хора правят ежедневно. Достатъчно просто да кажете „стискайте палци“, за да прехвърлите посланието към уж незнайни висши сили.

Не отваряй чадър на закрито!...

Не само защото ще избодете окото на някого, а защото е послание за лош късмет. Предполага се, че отварянето на чадър на закрито носи лош късмет, въпреки че произходът на това вярване е мътен. Има много легенди, от историята за древна римлянка, която случайно отворила чадъра си мигове преди къщата й да се срути, до историята за британски принц, който приел гостуващ крал с разтворен чадър и починал в рамките на месеци.

Не преминавайте под стълба!...

Всъщност, това суеверие е доста практично. Една теория твърди, че това суеверие произтича от християнската вяра в Светата Троица: тъй като стълба, облегната на стена, образува триъгълник, а „счупването“ на този триъгълник е богохулство.

От друга страна, друга популярна теория е, че страхът от преминаване под стълба е свързан с нейната прилика със средновековна бесилка. Елементарното обяснението е за безопасността на първо място.

Късметът на начинаещия…

Често срещано е оправданието на някой заклет комарджия, който току-що е загубил игра от новак, промърмори - Това е „късметът на начинаещия“. Подобно на много суеверия, вярата в късмета на начинаещия може да възникне поради пристрастност към потвърждението.

Пристрастието към потвърждение е психологически феномен, при който хората са по-склонни да си спомнят събития, които отговарят на техния мироглед.

Ако вярвате, че ще спечелите, защото сте начинаещ, е по-вероятно да си спомните всички случаи, в които сте били прави - и да забравите моментите, в които сте се оказали в ролята на губещите.

Начинаещите може да излязат напред в някои случаи, защото новакът е по-малко стресиран от победата. В края на краищата твърде много тревожност може да попречи на представянето. Или може да е просто статистическа случайност, особено при хазартни игри, базирани на късмет.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук