Интересно е как животът имитира изкуството. Ако махнем настрани теориите за конспирации и на синхронизъм, писателите ще се окажат най-могъщите гадатели, пише в."Труд".

Критичните изисквания на читателите карат творците да измислят най-логичните и проучени възможности за пандемии и катастрофи, за да спечелят страховете на публиката.

Останалото е в ръцете на социалните мрежи, в които правдата е симбиоза от различни непроверени и проверени твърдения, за да се получи достоверна страхотия.

През последните дни Интернет се изпълни с цитати от романа на американския писател Дийн Кунц – „Очите на мрака“.

Точният цитат, който се върти под формата на факсимиле е дословно: „Около 2020 г. тежко заболяване, подобно на пневмония, ще се разпространи по целия свят, като атакува белите дробове и бронхите и ще се противопостави на всички известни методи на лечение.“

Истината е, че този цитат е от книгата на Силвия Селесте Браун „Краят на дните: Прогнози и предсказания“. Браун е популярен американски медиум и гадател, много често канена в кабелните телевизии на страната. Въпреки че нейните предсказания са в стила „ако един милион маймуни хвърлят банани, все някой ще уцели десетката“.

Дийн Кунц наистина описва вирус, който е разработен в китайска лаборатория. Името на щама е „Wuhan-400“. Коронавирусът през 2019 г. е идентифициран за първи път в Ухан, Китай. И с това приликите между роман и действителност приключват.

В оригиналната публикация от 1981 г. името на инфекциозния агент е „Горки-400“. След Перестройката и краха на Съветската империя, Кунц съзира друга заплаха за демокрацията и пренаписва романа. В изданието от 1989 г., вирусът вече е с името Wuhan-400.

Как обаче да забъркаш теория на конспирацията, която всички да лапнат като шаран стръв? Ами много е просто: пускаш факсимилета от двете книги, твърдейки, че всичко е от Дийн Кунц. Добавяш риторичния въпрос „Още ли вярвате, че всичко е случайно?“ и готово.

Страхът е хубава стока. А страхът е истински, само когато врагът е невидим. Нещо като глупостта.