Пикантните подробности свързани с личният живот на държавните глави по правило не се разпространяват. Менюто на политиците също рядко става обществено достояние.


Но какво все пак обичат да похапват световните лидери? Много често хората са доста странни и необикновени и това се отнася и до предпочитанията им към храната. Ето какви кулинарни деликатеси обичат да имат на трапезата си някои от най-видните политици, пише Труд бг.

Кастро пиел огромни количества кафе

Фидел Кастро обожавал да пие невъобразими количества силно и ароматно кафе. Кофеинът обаче не му попречи да доживее до 90 годишна възраст.

Кубинският диктатор дори имал специален служител в персонала, който обучавал всички нови членове в екипа му от готвачи как да приготвят и да сервират любимата напитка на лидера по всяко време. А рецептата е следната:

Взема се малка чаша за кафе еспресо и в нея се слагат 8 чаени лъжички разтворимо кафе. Тук веднага се добавя прясно сварено силно кубинско кафе.

Резултатът е гореща напитка, която е напълно различна от известните робуста и арабика.

Никой от обкръжението на коменданта не бил в състояние да преглътне дори глътка от тази силна кофейнова напитка. Към смесеното енергично и гъсто кафе се добавят 8 чаени лъжички захар.

На Фидел сервирали такова кафе на всеки 10-15 минути. Кастро консумирал напитката с ром, докато пуши типичната си хаванска пура. Изненадващо, Коменданта успя да доживее 90 години!

Така че сериозно можем да се замислим дали наистина злоупотребата с кофейн е наистина толкова вредна!

Сталин не понасял аромата на манджи

Йосиф Сталин не понасял миризмата на готвена храна поради факта, че майка му била готвачка. Затова служителите на вожда трябвало да извършат определени манипулации.

Кухнята винаги се затваряла плътно, ако някой от служителите забравел да затвори вратата на кухнята или да я отвори за повече от три секунди, се налагало тежко наказание.

Когато храната била готова, готвачите и камериерките пренасяли ястията на масата в тенджери и тигани, покрити с тежки капаци и увити в дебели кърпи.

Храната много бързо се сервирала в чинията на вожда, след което незабавно била изнасяна и никога не се оставяли подноси, тенджери и тави с храна пред него.

Кралица Елизабет обожава домашните торти

Любимото ястие на настоящия монарх на Великобритания Елизабет II е домашна шоколадова торта с бисквитки. Според запознати, кралицата похапва този десерт почти всеки ден.

Трудно е да се повярва на подобни твърдения, защото такава торта е бомба пълна с въглехидрати и захар. Кралицата обаче вече е на 94 години и е в отлично здраве.

Можем да търсим дълго време тайната на нейното дълголетие и тя най-вероятно ще бъде скрита в първокласния екип от лекари, които живеят в резиденцията на кралицата и са нащрек денонощно.

Интересен факт е, че Кралицата на Великобритания в никакъв случай не си пада по гурмето, както мнозина смятат. Напротив, тя предпочита доста скромни ястия.

Лукашенко сърба млечна супа

В интервю за вестник “Литовски куриер” белоруският лидер казва:

“Аз съм привърженик на нашата проста белоруска кухня. Ако това са палачинки, тогава палачинки. Най-вкусна за мен е млечната супа. Обичам млечна супа.

Не съм ял мазна храна от детството си и ако ям мазно сега, то е в малки количества. Обичам и обикновени салати.

Казват, че трябва да се ядат водорасли... Понякога мога да ги ям насила, но това ме отвращава. Аз съм привърженик на това, което расте в нашата страна.

Също така ям сушени плодове, както лекарите препоръчват при активни физически натоварвания.”

Интересен факт е, че през 2016 г. “бащата” на беларусите свали 13 килограма, чрез метода на броене на калориите.

Президентът се придържа само до 1800 калории на ден. Лукашенко се занимава с няколко спорта, включително хокей.

С напредване на възрастта, белоруският лидер спазва доста строга и здравословна диета, към която призовава всички беларуси.

Еманюел Макрон е луд по кордон бльо

Настоящият лидер на Франция Еманюел Макрон има кулинарна слабост: той обича кордон бльо. За тези, които не са наясно, това е телешки шницел, паниран в галета, пълнен със сирене и шунка. Не звучи много полезно, но какво да се прави...

За да компенсира вредността на това ястие, първата дама на Франция Бриджит усърдно се грижи съпругът й да не яде нищо от типа на фаст-фуд.

Ким Чен Ир мечтаел да похапне хипопотам

Ким Чен Ир, който управлява Северна Корея от 1994 до 2011 г., бил голям чревоугодник, свидетелства бившият му готвач Хенджи Фуджимото, който след 13 г. служба при него успя да избяга в Япония.

Корейският вожд предпочитал супа от перки на акула или от кучешко, която корейците смятат, че носи сила. Бащата на настоящия партиен и държавен ръководител на Северна Корея си падал и по сланината. Смятал, че му дава имунитет и жизненост.

Ким Чен Ир разполагал с екип от готвачки, които трябвало да проверят дали всички зрънца ориз, които му се сервират, са абсолютно еднакви по големина и цвят. Всяко зрънце било внимателно проверено за наличието на най-малки повреди и драскотини.

Ким Чен Ир имал свои представители в различни краища на планетата в търсене на все повече деликатеси, включително хайвер, елитно свинско месо и папая.

Фуджимото споделя, че корейският лидер мечтаел да опита месо от хипопотами, змии и паяци, напоени с коняк или най-доброто френско вино.