До някои от тях имат достъп само избрани хора

Мислите ли, че можете свободно да влизате навсякъде където си пожелаете? Има места по света, които се посещават само от отбрани хора.

Повечето от най-добре охраняваните сгради съхраняват или пари, или оръжие, и най-често са държавна собственост, пише Труд бг.

Но това не важи за всички и в този материал ще ви разкажем за по-необичайните сред най-добре пазените места на планетата, чийто вход е не само забранен, но и охраняван от въоръжените сили.

Просто не стигайте до там. Нека да погледнем вътре в тези места и да открием техните тайни.

Зона 51

Всички дейности в Зона 51 са строго секретни.

Зона 51, термин използван за първи път по времето на Виетнамската война в документ на ЦРУ, е военна база и летище, известни с това, че пазят високо класифицираните тайни на САЩ.

Какво се случва там? ЦРУ не дава подробности, което означава, че това място е в центъра на множество конспиративни теории. Тя е разположена в пустинната зона на щата Невада. Според данни на официални източници, в базата се тестват най-новите самолети и се произвежда оръжие.

Не е известно със сигурност какво всъщност се случва на територията. Някои предполагат, че в бункерите се изследва извънземен разум. Дали там е правена дисекция на извънземни от разбило се НЛО? Дали не се разработват лазерни или друг вид високо технологични оръжия?

Или пък се тестват експериментални самолети? Истината е, че ние никога няма да разберем със сигурност. Всички дейности в Зона 51 се считат за строго секретни и достъпът на външни лица е строго забранен.

Въпреки, че много хора опитват поне да надникнат. По цялата територия има предупредителни табели. Базата е заобиколена от въоръжена охрана.

Желязната планина

Желязната планина пази редки образци на изобразително изкуство.

Намира се близо до Солт Лейк Сити и е внимателно охранявана. В основата на планината има бункер,който стига на дълбочина до 200 метра.

Дори ядрената експлозия за такава структура не е заплаха. Така че всички записи, които се съхраняват в нея са защитени.

На мястото е имало мина, която е затворена през 50-те, но огромните проходи и тунели във варовиковата скала остават след работниците.

Бившата мина има естествените дадености на перфектния трезор, защото всичко ценно в нея може да бъде скрито на 68 метра под земята.

Частна компания придобива мината и я превръща в модерно хранилище с боядисани стени и луминисцентно осветление. Водата от подземното езеро под мината се изпомпва постоянно, за да се запази подходяща температура за съхранение.

Това е важно, защото Желязната планина пази множество редки образци на изобразително изкуство, скулптури, ръкописи, филмови и музикални магнетофонни ленти.

Желязната планина разполага с 125 огромни сейфа и 25 по-малки, като се вземе предвид, че едно от големите хранилища е с големина на мол.

Хранилището на рецептата на Кока-Кола

Тайният сейф на Кока-Кола.

От създаването на тази напитка, нейната рецепта е строго защитена от любопитни очи.

Сградата, в която се намира рецептата, се намира на територията на музея за напитки в Атланта, където посещения не са позволени, но може да се разгледа отдалеч. Въпреки това има различни легенди за тази рецепта. Някои смятат, че тя е позната само на топ мениджъри.

По тази причина те винаги пътуват с различни самолети, за да не се разбият и да не загинат едновременно. Според втората легенда, тайната на рецептата отдавна е разкрита.

Библиотеката на Ватикана

До архивите на Ватикана имат достъп само учени и папата.

На огромна площ от 84 километра са събрани много исторически документи. На тайни рафтове се съхраняват книги, тиражи, карти, които имат голямо значение в световната култура.

Хранилището пази артефакти като писма на европейски монарси и духовни лидери, документация около процесите срещу тамплиерите, оригинали на най-първите преписи на Библията.

Освен това там се съхраняват исторически източници като оригинални документи за отлъчването на Мартин Лутер или процесът срещу Галилео Галилей.

Предполага се, че Ватиканските архиви съдържат около 35 хил. артефакта, които разказват голяма част от европейската история.

През 17 в. архивите са извадени от състава на Ватиканската библиотека и в продължение на 200 години те са почти недостъпни за учените.

Днес свободен достъп до библиотеката е разрешен само на папата. Учените също могат да влизат, но придружени от охранители и носейки само химикалка и хартия.

Големият храм Исе, Япония

Япония е страна на храмовете. Но този, който е покрит с воала на тайните, е Исе. Зад стените му се съхраняват много уникални съкровища и реликви. Посещението на храма е безпроблемно само за членове на императорското семейство и за свещеници.

Туристите се задоволяват само с гледката към храма от близката скала. По традиция храмът се разрушава и възстановява на всеки 20 години.